Ügyészség–rendőrség-meccs a beléptetőkapuk ügyében

2006.02.24. 16:03
Kemény meccset vívott a színfalak mögött az ügyészség és a rendőrség a kormányváltás után. A politikailag fontossá vált stadionbeléptető-beszerzés nyomozása során keletkezett levelezésből kiderül: a rendőrségnek számos ötlete volt, merre folytassa a vizsgálatot, az ügyészek viszont nem támogatták a "parttalan nyomozást".

A Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya nem sok teret engedett a rendőröknek abban a nyomozásban, amely az Orbán-kormány stadionbeléptető-beszerzését vizsgálta.

Folyamatos jelentési kötelezettség

Az Index birtokába került levelezés azt bizonyítja, hogy az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága csak az ügyészség határozott utasítására zárta le fél évvel Jánosi György akkori sportminiszter feljelentése után a 4,5 milliárdos közbeszerzés vizsgálatát. A Deutsch-Für Tamás miniszterségének utolsó napjaiban befejezett ügylet kapcsán hűtlen kezelés gyanúja miatt 2002 november 13-án indult meg az eljárás. Az ügyészség kiemelt ügyek osztályát vezető ügyész Szoboszlai Richárd november 20-án bekérette a Jánosi által összeszedett iratokat, és azonnal fokozott ügyészi felügyelet alá helyezte a nyomozást, sőt két hét múlva heti, illetve havi jelentéstételre kötelezte a rendőröket.

Nem várható eredmény

Az ORFK-s nyomozásvezető, Papp Csaba által aláírt levél szerint a rendőrök 2003 március 27-én kérték az APEH-et, hogy a közbeszerzés szereplőinél, a megrendelő Sportfolió Kht.-nál, a fővállalkozó T-Systems Dataware-nél és az alvállalkozóknál végzett pénzügyi ellenőrzés eredményeiről adjon tájékoztatást. A rendőrök néhány nappal később az ügyészség jóváhagyását kérték az adóhatósági vizsgálat adatainak bekéréséhez, tájékoztatva Ihász Sándort, a kiemelt ügyek osztályának megbízott vezetőjét arról, hogy a nyomozás folytatásához szükségesek az öt hónapon át folyt APEH-ellenőrzés eredményei. Az április 10-i keltezésű válasz szerint az érintettek - köztük az alvállalkozók -, "több mint 60 személy kihallgatásától nem várható semmiféle olyan eredmény, ami az ügyben releváns tények megismerését segítené, viszont az eljárás indokolatlan elhúzódására vezetne". A csoportvezető ügyész szerint "a parttalan nyomozás ellentétes a büntetőeljárás céljával".

Meghosszabbítva lezárták

A nyomozás kiterjesztését és meghosszabbítását kérő következő rendőrségi előterjesztésre május 19-én reagált az ügyészség. Jelezte, hogy a rendőrség által kért hosszabb időtartam helyett csak június 14-ig hosszabbítja meg a határidőt, egyúttal utasítatta az ORFK-t, hogy már május 29-re készítse el a nyomozást megszüntető határozat tervezetét.

Extra profitok

A rendőrök ezt követően jelezték, hogy megküldik ugyan a megszüntető határozat tervezetét, de álláspontjuk szerint mégiscsak indokolt lett volna a nyomozás meghosszabbítása, mert a kimutatások szerint a Sportfolió Kht.-val szerződött T-Systems Dataware 1,7 milliárdos árrést produkált a 4,5 milliárdos állami megrendelésen. A levél szerint a fővállalkozó feltűnően jelentős, 38 százalékos árréstömeget ért el, a Sportfolió felé 4 467 232 583 forintnyi számlát nyújtott be, miközben az alvállalkozók 2 753 283 411 forint értékben nyújtottak be számlát a cégnek. Ráadásul a T-Systems Dataware 1,2 milliárd forintot fizetett ki osztalékként 2001-ben. A rendőrök szerint az alvállalkozók is jelentős hasznot értek el a stadionbeléptetős üzleten. A nyomozók indoklása szerint az alvállalkozók kihallgatására azért lett volna szükség, hogy megállapítsák: "tényleges, a számlázásnak megfelelő teljesítés történt-e, indokolt volt-e mindegyik alvállalkozó bevonása, azok tényleges munkát végeztek-e". Önmagában azt, hogy egy közbeszerzésen győztes cég haszonnal teljesíti a megbízást, a rendőrség sem kifogásolta, derül ki a levelezésből. Ugyanakkor érvelésük szerint a haszon nagysága felveti, a vásárló "Sportfolió Kht. vezetői mennyire voltak vagyonkezelői tevékenységük során körültekintőek és költségérzékenyek a közbeszerzési eljárás és a projekt lebonyolításánál".

A megrendelő számára közömbös

Az ügyészség egy héttel későbbi, június 5-i válasza, kiértékelve a "rendőri álláspontot", leszögezte: "a közbeszerzésen győztes ajánlat alvállalkozói teljesítményeinek vizsgálata azért is szükségtelen, mivel a megrendelő számára teljesen közömbös, hogy az adott szerződésben rögzített teljesítményt a fővállalkozó hogyan és milyen haszonnal éri el, még akkor is, ha közpénzről van szó". "A büntetőjog nem tesz különbséget magánszemélyek, társaságok vagy az állam vagyona között". Ezzel együtt az ügyészség kérte a megszüntető határozat átdolgozását és soron kívüli felterjesztését. Az új szövegű határozatot hét hónappal a nyomozás megkezdése után, június 24-én fogadta el Szoboszlai Richárd, a kiemelt ügyek osztályát vezető ügyész.

Az ORFK-nak a hűtlen kezelés miatt indult ügyben hozott, nyomozást megszüntető határozata miatt szeptemberben panasszal élt az akkori új sportminiszter, Gyurcsány Ferenc. A panaszt azonban a nyomozást felügyelő ügyészség elutasította.

Az ügyben megkerestük az ügyészséget és a rendőrséget is, de egyik szerv sem volt hajlandó reagálni.  • Hírek
  • Bankszámla