Szilárda
-4 °C
3 °C

'Büntetlenül nem hibázhat az orvos'

2004.09.13. 13:22
A kórházi vizsgálaton kívül elég fórum marad még annak az orvosnak a megbüntetésére, aki a júliusi szegedi betegcserében hibázott, nyilatkozta az Indexnek Simon Tamás ügyvéd. Az ügyeletes orvost a hétvégén ismertetett vizsgálat szerint azért nem tudták megbüntetni, mert betéti társaságán keresztül ügyelt. Az orvosi kamara elnöke szerint az uniós szabályok betartása duplájára növelné az orvoshiányt.
Nincs semmi különös abban, hogy a szegedi betegcserét követő kórházi vizsgálatban az ügyeletes orvost nem büntették, nyilatkozta az Indexnek Simon Tamás ügyvéd. Az orvos vállalkozóként, "betéti társaságán keresztül" ügyelt, ezért ügyében a kórház nem járhat el.

Ápolókat és beteghordót küldtek el

Július 3-án két szegedi beteg komputertomográfos (CT) vizsgálatot kért az ügyeletes orvos, de a Jackson típusú epilepsziás rohammal kórházba szállított Kovács Bélának rendelt vizsgálatra a fejfájás és kiszáradás miatt beszállított Berkó Vincét vitték el. Kovácson, tévedésből, még aznap sürgősségi műtétet hajtottak végre. Az idős férfi a műtét után néhány nappal életét vesztette, Berkó az elmaradt kezelés miatt még mindig kórházban van.

A városi kórházban folytatott és hétvégén nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint három ápoló, egy beteghordó és az ügyeletes orvos hibázott. Két ápolót és a beteghordót elbocsátották állásukból.

Büntetlenül nem hibázhatnak

Simon Tamás szerint marad még elég fórum az ügyeletes orvos megbüntetésére. Tart még a büntetőeljárás, amelynek lezárulása után a Magyar Orvosi Kamara is vizsgálatot indít. Ez évekig is eltarthat. Az ügyvéd nem tartja abszurdnak, hogy a hibázó orvost azért nem tudták megbüntetni, mert bt-n keresztül látta el az ügyeletet. "A legtöbb kórházban anyagi okok miatt az ügyeletet vállalkozásban viszik az orvosok, de ez nem jelenti azt, hogy büntetlenül hibázhatnak" - mondta Simon az Indexnek.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint országos jelenség, hogy a doktorok az orvoshiány és az uniós munkaidő-szabályozás miatt magánvállalkozásban ügyelnek. Így több pénzt is kaphatnak, s a munka törvénykönyve sem vonatkozik rájuk. Ha a kórházak betartanák az uniós szabályokat - 24 órából 11-et pihenéssel kell töltenie az orvosnak -, akkor szerinte a 10-15 százalékos orvoshiány 20-30 százalékosra emelkedne.

Kökény szerint az orvos is felelős

Annak ellenére, hogy a szegedi városi kórházban történt tragikus kimenetelű betegcsere körülményeit vizsgáló fegyelmi tanács nem vonhatta felelősségre az ügyeletvezető orvost, egyértelmű, hogy ő is mulasztást követett el - közölte az egészségügyi miniszter hétfőn az MTI-vel. Kökény Mihály azt mondta: "ha valaki ezt úgy értelmezi, hogy ez a felelősség nem terjed ki az orvosra, az téved". A tárcavezető szerint éppen az orvosok érdekében szükséges, hogy ebben az esetben a közvélemény számára megnyugtató döntés szülessen. Mint mondta, a minisztériumnak az a célja, hogy az ilyen eseteknek elejét vegyék, "tehát ne fordulhasson elő mindaz, ami itt előfordult".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!