Zsófia
17 °C
21 °C

Szabó István sem lendít az ügynöktörvényen

2006.02.06. 17:53
A Szabó István filmrendező lelepleződése keltette közéleti vihar apropóján az SZDSZ ismét benyújtotta a parlamentnek az ügynöktörvény módosító javaslatát. A tavaly már a parlamentben és az alkotmánybíróság előtt is megbukott, azóta átdolgozott tervezet sorsa most sem kétséges: kizárólag a kisebbik kormánypárt támogatja.

Zárszavazás előtti állapotában nyújtotta be a parlamentnek ügynökügyben az alkotmánybíróság által egyszer már elvetett, és ennek fényében azóta átdolgozott módosító javaslatát Fodor Gábor, szabad demokrata képviselő. Az Index kérdésére a politikus azt mondta, hogy szerinte a héten megtárgyalhatja az alkotmányügyi bizottság a kérdést, és a jövő héten már szavazhatnának is róla.

Az SZDSZ szerint arra lenne szükség, hogy a közszereplők múltjáról esetleg fellelhető nemzetbiztonsági iratokat bárki megismerhesse. A közszereplők körét kibővítenék az egyházi személyekkel. Fodor szerinnt a javaslat lényeges eleme, hogy történészekből álló bizottság őrködjön azon, hogy csak nagyon indokolt esetben tarthassanak vissza a nemzetbiztonsági szervek bizonyos iratokat.

A kisebbik koalíciós párt partnere viszont nem tartja időszerűnek a kérdést. Információink szerint hiába a nemzetközi botrányt kavaró Szabó-ügy, az MSZP-frakció hétfőn sem foglalkozott a kérdéssel. A tavalyi ügynökügyi felelős, Burány Sándor elhárította érdeklődésünket, mondván, a mandátuma kizárólag a tavalyi ügyre vonatkozott. Párttársa, Tóth Károly - hangsúlyozottan személyes - véleménye szerint ebben a ciklusban nem lesz ügynöktörvény.

"Az MSZP szerint a múlt megismerése közérdek", de nem úgy, ahogyan a szabad demokraták képzelik. Az SZDSZ ugyanis csak a közszereplők esetén tenné nyilvánossá a dekonspirálódott múltat, míg mások esetében, az alkotmányra hivatkozva, védené a múltat. Tóthék éppen a közérdekre hivatkozva azt mondják, hogy mindnekinek korlátozzák a személyes adatokhoz fűződő jogait.

Tóth szerint nem megfogható, ki számít közszereplőnek. Már csak azért sem érthető számára a szabad demokrata javaslat, mert az elmúlt hónapokban kizárólag nem politikusokról derült ki a III/III-as múlt.

Hogy ki a következő? Nem lehet tudni - vélekedett kérdésünkre Tóth, aki szerint ez "játék, játékelmélet". Meggyőződése, hogy véletlenszerűen, és nem konspiráció eredményeképpen lepleződnek le a volt ügynökök.

A Fidesz-től csupán annyit tudtunk meg, hogy nem változott az álláspontjuk, és nem járulnak hozzá a módosításhoz.