Valér
-2 °C
0 °C

Hat hivatal passzolgatta ide-oda a 600 milliós útfelújítási ügyet

2008.09.06. 10:29
Több ügyészséget megjárt a 2006-os fővárosi útfelújítások szabálytalanságai miatt visszafizetett 580 millió forint pályázati pénz ügye, egyszer a rendőrség is lepasszolta, egyszer a vámőrség is visszadobta, míg végül az egyik kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást, írja a Népszabadság. Most csalás és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűncselekményének gyanúja miatt utasította kutakodnak a hivatalok.

Hosszú-hosszú hivatali kálváriát járt meg a 2006-os budapesti útfelújítások ügye, vagy féltucatnyi szervezet passzolgatta egymásnak az 580 milliós pályázati pénz körüli visszásságokat, mielőtt bárki érdemben vizsgálódni kezdett, írja a Népszabadság. Több hónapos aktatologatás után most viszont az ügyészség elrendelte a nyomozást, közölte György István.

A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke szerint a V.-XIII. kerületi ügyészség csalás és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűncselekményének gyanúja miatt utasította a vámőrséget. Emlékeztetőül: a fővárosnak 580 millió forintot kellett visszafizetni a 2006-os útfelújításokra kapott 4,48 milliárdos állami támogatásból, mivel az ellenőrzések 55 szabálytalanságra bukkantak, például a pályázatban szereplőnél sokkal rövidebb szakaszokat újítottak fel.)

György István azt mondta a fővárosi Fidesz-frakció a nyár elején tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ahonnan azonban, hatáskörhiányra hivatkozva, áll a Népszabadságban, továbbküldték feljelentésüket a Fővárosi Főügyészségre. Azonban ez a szervezet sem foglakozott érdemben az üggyel, hanem lepasszolta azt a V-XIII. kerületi ügyészségre, amelyik feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Ám ekkor sem indult meg a vizsgálat, írja a Népszabadság, ugyanis VPOP Közép-magyarországi Régiós Nyomozó Hivatala júliusban elutasította a nyomozást, mondván: a feljelentés kiegészítésben leírt bűncselekmény a rendelkezésükre álló adatok alapján nem állapítható meg.

Igaz, a vámnyomozók azért továbblendítették egy picit az ügyet, ugyanis arra jutottak, hogy a csalás gyanúja azért felvetődik. (A botrány kirobbanása után elrendelt vizsgálatok egyike, emlékeztetett a Népszabadság) ugyanis feltárta, hogy a főváros az el nem végzett munkákat is kifizetett a szabálytalanul felhasznált állami támogatásból.

Márpedig az érvelés szerint ha az el nem végzett munka kifizetését a vállalkozók az önkormányzat megtévesztésével érték el, akkor csalást követtek el. Ellenben ha az önkormányzat nem járt el az elvárható gondossággal, akkor a hűtlen kezelés gyanúja is bejön a képbe. A nyomozóhivatal mindenesetre felkérte az Állami Számvevőszéket, hogy vegye górcső alá a vitatott beruházásokat.

A számvevők vállalták is volna a munkát, csakhogy csalás miatt azonban a rendőrség jogosult nyomozni, ezért az iratokat továbbküldték a BRFK-nak. A BRFK azonban elfogultságot jelentett be, s az aktákat épp a Nemzeti Nyomozó Irodának készült postázni, amikor, írja a Népszabadság, a kerületi ügyészség a feljelentők panaszának helyt adva, mégis a nyomozás megindítására utasította a vámnyomozókat. A 2006-os fővárosi útfelújításokkal összefüggésben így most szakértők bevonásával nyomoz a vámőrség, miközben párhuzamosan vizsgálódik az ÁSZ is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!