Bernadett
0 °C
4 °C

Még mindig nem bíznak a csapvízben Esztergomban

2004.08.17. 18:25
A helyiek nyolcvan százaléka tartja még mindig emberi fogyasztásra alkalmatlannak az esztergomi vizet a dorogi üzemzavar után két héttel. A város önkormányzata a hulladékégető ügyfeleitől gyűjti a telepre szállított veszélyes anyagok listáját a büntetőfeljelentés megtételéhez. Demszky szerint a Duna víze Pestnél kitűnő.
Az esztergomi felnőtt lakosságot reprezentáló 300 fős mintán, szombaton végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a városlakók közel 80 százaléka nem iszik és nem használja főzésre a vezetékes vizet, derül ki a Capital Research piackutató intézet tanulmányából, melyet az önkormányzat megbízásból végeztek.

A válaszadók közel 80 százaléka sem ivásra, sem főzésre nem használja a vezetékes vizet, és szinte mindenki egyetértett abban, hogy a víz bűzös szagot árasztott a szennyezést követő napokban.

Az esztergomiak több mint fele vélekedik úgy, hogy a víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, s csaknem 16 százalékuk véleménye az, hogy felnőttek igen, a gyermekek pedig egyáltalán nem ihatják a csapvizet.

A dorogi veszélyes hulladékégető-műben július 30-án történt üzemzavar, amelynek következtében jelentős mennyiségű szennyező anyag került a Kenyérmezei-patakba, majd onnan a táti Kis-Dunába.

Veszélyes hulladékok után kutat az önkormányzat

Az esztergomi önkormányzat hétfőn az Onyx Kft. ügyfeleihez fordult azt kérve a beszállító cégek vezetőitől, hogy e hét szerdáig juttassák el az önkormányzathoz hivatalos állásfoglalásukat a dorogi hulladékégetőbe szállított anyagokról és ezek veszélyességéről.

Valószínűsíthető, hogy a nyilatkozatok beérkezése után írja alá Meggyes Tamás polgármester az Onyx Kft.-vel szemben indítandó, már kész büntető feljelentést, illetve ezek az információk további adalékokkal szolgálnak a kártérítési perhez.

A környezetvédelmi bizottság támogatja Esztergomot

Kedden egyébként az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága is úgy foglalt állást, hogy indokoltnak tartja a dorogi égetőmű működésének felfüggesztését, amíg a szabályos működés feltételei nem biztosíthatók.

Az állásfoglalás szerint a bizottság felkéri a kormányt, hogy teremtse meg a veszélyes anyagokkal és a veszélyes hulladékokkal foglalkozó cégek kötelező felelősségbiztosítási rendszerét, aminek megléte a működés megkezdésének előfeltétele kell, hogy legyen.

Demszky: a Duna vize Pestnél kitűnő

A főpolgármester szerint a Duna vízminősége kitűnő és a dorogi szennyezés a főváros ivóvízkészletének tisztaságát nem veszélyeztette. Demszky Gábor, miután megtekintette a Fővárosi Vízművek vízminőségét ellenőrző laboratóriumát, elmondta, hogy Európában egyedülálló kincs, hogy Budapestnek tiszta ivóvize van, amely megfelelő hőfokon és minőségben áll rendelkezésre.

Major Éva, a vízművek illetékese beszámolt arról, a laborban kémiai, biológiai, toxikológiai és mikrobiológiai vizsgálatokkal ellenőrzik Budapest és 21 agglomerációs település vízminőségét a kutaktól a fogyasztókig, évente mintegy 12.500 mintát vizsgálnak meg.