Huba
19 °C
33 °C

Lecsapna a koldusmaffiákra az MDF

2004.07.16. 08:51
A rendőrség szerint a kelet felől érkező koldusmaffiák már a gazdagabb EU-országokat célozták meg, a közterület-felügyeletesek szerint azonban a budapesti kéregetők jelentős része jelenleg is román, ukrán vagy albán. Az MDF pedig olyan törvénymódosítást akar, amely akár három éves szabadságvesztést is kilátásba helyezne a bérkoldulásért - írja a Magyar Hírlap.
A koldusok manapság a Mátyás-templom, a Március 15.-e tér, különösen a Mátyás pince környékét kedvelik - áll a Magyar Hírlap cikkében. A BRFK információi szerint a fővárosban tevékenykedő koldusok száma csökkent az elmúlt négy-öt év adataihoz képest.

Jó bevételek

A rendőrség szerint a kelet felől érkező koldusmaffiák már a gazdagabb EU-országokat célozták meg, de a lapnak nyilatkozó közterület-felügyeleti szóvivő szerint a Budapesten felbukkanó kéregetők jelentős része továbbra is külföldi. Garamszegi Andrea adatai szerint a bérkoldusok leginkább román, ukrán vagy albán származásúak. Becslések szerint a kéregetőket futtató maffia egy-egy koldustól jobb időszakokban naponta háromezer forinttól akár tizenötezerig terjedő bevételt is remélhetnek.

Önmagában is büntethető

A rendőrök által indított eljárások többnyire behajthatatlan pénzbírsággal végződnek, ezért az MDF új törvényjavaslatot terjesztene a parlament elé, amely 30-100 ezer forintos pénzbírság helyett akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a bérkoldulást - írja a lap. Az erőszakos "kitartás" miatt pedig akár öt éves büntetés is kiszabható lenne a maffiatagokra, de még súlyosabb büntetés, nyolc év várna azokra, akik több személyt vagy fiatalkorút alkalmaznak kéregetőként. A MDF javaslata szerint önmagában is büntethető lenne a tiltott helyen való koldulás.