Jenő
-3 °C
6 °C

Lecsapna a koldusmaffiákra az MDF

2004.07.16. 08:51
A rendőrség szerint a kelet felől érkező koldusmaffiák már a gazdagabb EU-országokat célozták meg, a közterület-felügyeletesek szerint azonban a budapesti kéregetők jelentős része jelenleg is román, ukrán vagy albán. Az MDF pedig olyan törvénymódosítást akar, amely akár három éves szabadságvesztést is kilátásba helyezne a bérkoldulásért - írja a Magyar Hírlap.
A koldusok manapság a Mátyás-templom, a Március 15.-e tér, különösen a Mátyás pince környékét kedvelik - áll a Magyar Hírlap cikkében. A BRFK információi szerint a fővárosban tevékenykedő koldusok száma csökkent az elmúlt négy-öt év adataihoz képest.

Jó bevételek

A rendőrség szerint a kelet felől érkező koldusmaffiák már a gazdagabb EU-országokat célozták meg, de a lapnak nyilatkozó közterület-felügyeleti szóvivő szerint a Budapesten felbukkanó kéregetők jelentős része továbbra is külföldi. Garamszegi Andrea adatai szerint a bérkoldusok leginkább román, ukrán vagy albán származásúak. Becslések szerint a kéregetőket futtató maffia egy-egy koldustól jobb időszakokban naponta háromezer forinttól akár tizenötezerig terjedő bevételt is remélhetnek.

Önmagában is büntethető

A rendőrök által indított eljárások többnyire behajthatatlan pénzbírsággal végződnek, ezért az MDF új törvényjavaslatot terjesztene a parlament elé, amely 30-100 ezer forintos pénzbírság helyett akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a bérkoldulást - írja a lap. Az erőszakos "kitartás" miatt pedig akár öt éves büntetés is kiszabható lenne a maffiatagokra, de még súlyosabb büntetés, nyolc év várna azokra, akik több személyt vagy fiatalkorút alkalmaznak kéregetőként. A MDF javaslata szerint önmagában is büntethető lenne a tiltott helyen való koldulás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?