Valér
2 °C
8 °C

Összeférhetetlen az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára?

2006.02.03. 16:28
Az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára rendszeres havi bérért vállalta tagságot a Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelő tanácsban. A kormány tagjai és az államtitkárok a jogállását szabályozó törvény szerint néhány kivételes tevékenységi körtől eltekintve "nem létesíthetnek további munkavégzésre irányuló jogviszonyt". Arató Gergely azt állítja, jogi szakértők is úgy vélték, hogy a kórházi felügyelőtanácsosság nem esik az általános tilalom alá.

Arató Gergely nyilvános vagyonnyilatkozata szerint az oktatási tárca 910 ezer forintos fizetéssel járó politikai államtitkársága mellett egy havi 86 ezer forintos bruttó jövedelemmel járó munkaviszonya is van. Az államtitkár a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelőtanácsának tagja. (Ez a testület olyan, mint a cégeknél a felügyelőbizottság.)

A szocialista képviselőt 2004-ben a Gyurcsány-kormány megalakulása idején nevezték ki az OM politikai államtitkárává. A kinevezés után megtartotta a kórházi tanácsosságát is. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelő testületében 2000-be került be, megbízatása akkor szűnt meg, amikor 2002-ben lejárt kőbányai önkormányzati képviselői mandátuma.

Hamarosan azonban újra a felügyelőtanács tagja lett, jóllehet a testületnek a fővárosi önkormányzat rendelete szerint csak önkormányzati képviselők lehetnek tagjai. A kormány tagjai és az államtitkárok a jogállását szabályozó törvény szerint a kormányzat tagjai nem létesíthetnek "további munkavégzésre irányuló jogviszonyt", kivéve néhány tudományos, művészeti és szellemi tevékenységi kört. A tiltott állások közt van a felügyelőbizottsági tagság is.

Arató Gergely az Index érdeklődésére azt mondta, hogy benne is felmerült államtitkári kinevezését megelőzően, hogy összeférhetetlen a kórházi felügyelőtanácsi megbízatás a kormányzati munkájával. Azt állítja viszont, hogy az általa megkérdezett szakemberek és a tárca jogászai is úgy vélték, hogy a tilalom csak akkor lenne érvényes, ha egy gazdasági társaságban töltene be hasonló pozíciót. A szocialista politikus úgy véli, mivel ő a kőbányai önkormányzat delegáltja a Bajcsy kórház testületében ezért nem vonatkozik személyére a főváros rendelete.