Judit
3 °C
7 °C

A Fidesz visszavonatná a megszorító csomagot

2006.07.06. 17:25
A Fidesz szerint a kormány megszorító csomagja, a "Gyurcsány-csomag" megbukott, ezért a kormánynak ezt haladéktalanul vissza kell vonnia - mondta a Fidesz kommunikációs vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint a Fidesz elismerte, hogy nincs alternatív javaslata a jelenlegi helyzet megoldására.

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő csütörtöki tájékoztatóján úgy fogalmazott: "a megszorításokra épülő, és az emberektől pénz behajtó Gyurcsány-csomag megbukott, ezért azt a kormánynak azonnal vissza kell vonnia, és (...) haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdeményeznie az ország rossz helyzetből való kihúzása, (...) valamint az embereket ért károk minimalizálása (...) érdekében".

"A megszorítás pénzügyi válságba sodorta az országot"

A szóvivő szerint a kormány a megszorító csomaggal pénzügyi válságba sodorta az országot, s ezt jelzi, hogy a forint történelmi mélypontot ért el. Hozzátette: az árfolyamgyengülés kioltotta a megszorító csomag költségvetésre gyakorolt hatását. A Fidesz szerint a kormánynak tárgyalásokat kellene kezdeni a gazdasági élet szereplőivel, és valós tárgyalásokat kellene folytatni az ellenzékkel a helyzet megoldása érdekében - közölte Szijjártó Péter.

A kérdésre, hogy milyen konkrét javaslataik vannak a Gyurcsány-csomag intézkedései helyett, a politikus közölte: "javaslatainkat már régen a kormány elé tártuk (...), amely részben áll abból, hogy az ilyen helyzeteket hogyan lehet megelőzni (...), van a Költségvetési Tanácsra vonatkozó javaslatunk, és világossá tettük azt a három lépésből álló javaslatcsomagunkat is, amelynek a végrehajtását kértük, kérjük Gyurcsány Ferenctől. (...) Amely áll egyrészt a felelősök megismeréséből és felelősségre vonásából, áll adóemelések helyett az adó csökkentésből, és áll a gazdasági élet szereplőivel folytatott (...) érdemi konzultációból".

MSZP: a Fidesz elismerte, hogy nincs alternatívája

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: a Fidesz elismerte, hogy nincsen alternatív javaslata a jelenlegi helyzet megoldására. Véleménye szerint az ellenzéki párt azt is elismerte, hogy az államháztartás helyzetének megoldására a Gyurcsány-csomag, az Új Magyarország program az egyetlen kidolgozott javaslat.

Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: nem tartják tartalmi javaslatoknak azokat, amelyeket Szijjártó Péter felsorolt. Melyik vonatkozik arra, hogy az ország jelenlegi helyzetében, milyen kiigazításra, milyen reformokra van szükség? - kérdezte a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: azt sem lehet tudni, hogyan képzeli el a Fidesz a jövő Magyarországát.

A Fidesz javaslatával, a felelősségre vonással kapcsolatban megjegyezte: a miniszterelnök többször is elmondta, hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet. Hozzátette: a Költségvetési Tanács létrehozása egy újabb bizottság felállítását jelentené.

Mint mondta, ha Fidesz nem vette volna észre, a kormány az elmúlt három-négy hétben folyamatosan konzultált a civil partnerekkel, a szakszervezetekkel, a gazdasági élet szereplőivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?