Piroska
-2 °C
5 °C

Negyven politikai tanácsadó sorsa bizonytalan

2004.10.01. 13:34
A kormányfőváltás, a kabinet összetételének megváltozása bizonytalanná tette több mint negyven politikikai tanácsadó és főtanácsadó státuszát. A politikai állásban munkálkodók ugyanis jellemzően egy miniszter vagy államtitkár személyéhez kötődnek, megbizatásuk pedig főnökükével együtt általában megszűnik. Egyelőre egyik tárca sem válaszolt, mi lesz a tanácsadók sorsa.
A politikai tanácsadók megbizatása a kormányzati ciklushoz, illetve a minisztérium felső vezetéséhez kapcsolódik, így például egy kabinetfőnök pozíciója megszűnik, ha főnökét, a minisztert, vagy államtitkárt elküldték.

Ennek ellenére nem minden esetben kell távoznia a politikai munkattársaknak, Kiss Elemér egykori kancelláriaminiszter közvetlen munkatársai például az Index információi szerint megtarthatták állásukat a kancellárián.

Nem tudni, ki megy, ki marad

A politikai tanácsadók széke azoknál a tárcáknál inog, ahol valamilyen személyi változás következetett be, vagyis menesztették a minisztert, vagy a politikai államtitkárt. Ilyen tárca például az egészségügyi, ahol két tanácsadó dolgozott, de posztjuk most Kökény Mihály lecserélése miatt bizonytalan. A minisztérium sajtóosztálya visszahívást ígért az ügyben.

A legtöbb politikai tanácsadó a korábbiakban és most is a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozik, a kormányfőcsere miatt itt is bizonytalan a legtöbb tanácsadó sorsa: innen akár harminchárom munkatársat is meneszthetnek. A foglalkoztatási tárcánál hatan dolgoznak tanácsadóként, Burány Sándor menesztésével azonban az ő posztjuk sem nevezhető biztosnak.

A megszűnő Gyermek Ifjúsági és Sport Minisztérium két munkatársa érezheti veszélyben magát, feltéve, hogy a tanácsadók nem a miniszterelnökké avanzsált sportminiszter káderei voltak, mert ha igen, akkor minden bizonnyal a miniszterelnöki kabinetben folytathatják.

Végkielégítés nem jár

Érinthet néhány belügyi tanácsadót is, hogy az eddigi politikai államtitkár helyett két új érkezik, és Szabados Tamás távozó oktatási államtitkár munkatársai is távozhatnak az államigazgatásból. Szerettük volna megszólaltatni az ügyben a kancelláriát és a foglalkoztatási tárcát is, de csak későbbre ígértek visszahívást.

A politikai tanácsadók egyébként a klasszikus köztisztviselőkhöz képest rosszabb helyzetben vannak, bár fizetésük eltérhet a köztisztviselői törvénytől, végkielégítésre nem jogosultak.

Amint elsőként az Index beszámolt róla, több mint nyolcvan politikai tanácsadó és főtanácsadó dolgozik a minisztériumokban, átlagosan négyszázezer forintos fizetéssel. A köztisztviselői törvény szerint végkielégítésre nem, legfeljebb kéthavi bánatpénzre jogosultak.

A tanácsadók listáját egyébként először nem kívánta közzétenni a kancellária, az adatvédelmi biztos kezdeményezésünk alapján viszont közérdekű adatnak minősítette a listát, így azt nyilvánosságra hozták a Miniszterelnöki Hivatal honlapján. A lista azonban mára eltünt a MeH oldaláról.