Pokorni az egyetlen utódjelölt a Fidesz élére

2001.03.03. 17:34
Pokorni Zoltán - személyén kívül - nem tud olyan jelöltről, aki Kövér László lehetséges utódja lehet a Fidesz élén. Ezt az oktatási miniszter a Fidelitas IV. kongresszusának szünetében mondta az Indexnek. Pokorni egyértelműen nem állította, hogy elvállalná a pártelnöki pozíciót, és kitért az elől a kérdés is elől is, hogy megválasztása esetén lemondana-e az oktatási tárca vezetéséről. A Fidesz elnöksége csütörtöki ülésén készíti el a következő hónapok konkrét forgatókönyvét. A döntés azonban a májusi küldöttgyűlés kezében van - az alapszabályzat értelmében az elnökség csak ajánlhat.

Pokorni Zoltán egy csapat részének teinti magát
Teoretikus kérdésekre nem szívesen válaszolok. Egy csapat részének tekintem magam, és a csapat közösen hozza meg a döntéseit - mondta az Indexnek Pokorni Zoltán oktatási miniszter a Fidelitas IV. kongresszusának szünetében. Pokorni újságíróknak elmondta: korai beszélni arról, hogy ki lesz a legnagyobb kormánypárt elnöke, hiszen még a csütörtöki elnökség ülésén sem állíthatnak jelöltet. Az elnökség a belső szabályzat értelmében csupán javaslatot tehet a májusi tisztújító küldöttgyűlésnek.

Egy ember, egy feladat

Pokorni arra sem kívánt válaszolni, hogy esetleges pártelnöki megbízatása esetén lemondna-e az oktatási tárca vezetéséről. Úgy gondolom, hogy maximális munkavégzéssel csak egy feladatot lehet ellátni. Éppen ezért döntöttük el korábban, hogy a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztséget is külön választjuk - mondta Pokorni diplomatikusan a lemondását firtató kérdésekre.

Semmi sem dőlt el

Az oktatási miniszter cáfolta, hogy tárgyalásokat kezdett volna a tárca esetleges utódjelöltjeivel. Így nem tudott arról sem, hogy egyes információk Stumpf István jelenlegi kancellária-minisztert nevezik meg örököseként az Oktatási Minisztériumban. Ebben az esetben Kövér László váltaná Stumpfot -, de ,,további találgatások teljesen feleslegesek, mert egyrészt túl sok a ha, másrészt egyelőre semmi sem dőlt el" - hangsúlyozta a miniszter. Pokorni kicsit átlépve a diplomatikus válaszadáson újságírói kérdésre úgy felelt, hogy megválasztása után ,,csak a kongresszus és a tagok teljes pártolásával" változtatna a Fidesz politikáján.

Természetesen a pártelnök személye nagyon fontos, de egy párt életében nem a legfontosabb - hárította el a jövőbeli eseményeket latolgató kérdéseket Pokorni.

Szociális ösztöndíjrendszer és kollégiumépítés

Az oktatási miniszter a Fidelitas IV. tisztújító kongresszusának szünetében tájékoztatta az újságírókat. A kongresszuson megjelent mintegy kétszáz küldött nagy tapssal, és kis bólogatásokkal fogadta a miniszter küldöttgyűlést köszöntő szavait. A beszédben a miniszter a legfontosabb, és leghamarabb teljesítendő feladatok közé sorolta a szociális alapú ösztöndíjrendszer bevezetését, valamint az új kollégiumok építését, illetve a meglévők fejlesztését. Pokorni szólt a Nemzedéki nyilatkozat szellemiségéről is, amelynek egyetért legfontosabb gondolatával: ,,mindenkire szükségünk van".

Kell az ellenpont

A Nemzedéki nyilatkozat Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a Fidelitas országos szervezetének alelnökének irányítása alatt íródott, és célja, hogy új nemzedékként próbáljon felelni az aktuális kérdésekre. A kongresszus szónokai, mind Gyürk András, a Fidelitas elnöke, mind Rogán Antal beszédeiben Magyarország egyik legfontosabb feladataként nevezték meg a demokratikus baloldal kialakulását, mert véleményük szerint, ma Magyarországon ilyen címszó alatt a régi MSZMP-ben is levitézlett személyek politizálnak.

A Fidelitas nevében Gyürk András méltatta az Orbán-kormány működését, és kijelentette, hogy a Fidelitas - legnagyobb ifjúsági szervezetként a jobboldalon - továbbra is támogatja a legnagyobb kormányerőt.

A kongresszus négy órakor zárt üléssé avanzsált, amelyen tovább folytatódik a Nemzedéki nyilatkozat szövegének vitája, valamint elkezdődik a vasárnapra átnyúló tisztújítás procedúrája.