16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Torgyán: az FKGP egységesebb, mint valaha

2001.01.02. 14:25
Három új frakcióvezető helyettese lehet még ebben a hónapban a Független Kisgazdapártnak. Szentgyörgyvölgyi Péter, az általános helyettesi poszt várományosa, míg Zsikla Győző és Dán János, Horváth Bélát, illetve Várhegyi Andrást válthatja fel. Horváth és Várhegyi a párt kabinetrendszerének újjászervezéséért lesz felelős. Minderről a pártelnökség háromnapos tanácskozásán fogalmazódott meg ajánlás a frakcióvezetés számára, ami ugyan nem szentírás, bár Torgyán József az erőviszonyok érzékeltetésére közölte: a pártnak van frakciója és nem a frakciónak pártja. Bejelentette, felhatalmazást kapott arra, hogy a Fideszen kívül kilenc országos szervezettel kezdjen tárgyalásokat a választási együttműködésről.
Soha nem volt annyira egységes a Független Kisgazdapárt, mint most - közölte a pártelnökség háromnapos gödi tanácskozását követően Torgyán József, elnök-vidékfejlesztési miniszter. Tájékoztatása szerint döntés született a választásra való felkészülés kapcsán számos fontos kérdésben. Torgyán így például kilenc országos szervezettel kezdhet tárgyalásokat a választási együttműködésről. Köztük említette a Kertbarát Mozgalmakat, a Gazdakörök Országos Szövetségét, illetve az Országos Kereszténydemokrata Szövetséget.

Húsz helyet kap a Fidesz

A Fidesszel folytatandó együttműködés főbb irányai már tisztázottak, ennek alapján mind a 176 egyéni választókörzetben megkezdődhet a felkészülés a választásra. Ezek közül húsz helyet a Fidesznek tartanak fenn, hogy pontosan hol, még nem tudható. A pártelnök reményei szerint a parlamenti munka folytatása előtt tető alá kerül a megállapodás.

Torgyán szerint egyébként a kisgazdapárt valódi erejéhez képest alulreprezentált a koalícióban. A politikus arra számít, hogy ez a következő választás után másképpen lesz. Biztos abban, hogy legalább ötven körzetben kisgazda jelölt fog győzni.

A végig határozatképes elnökségi ülés, melyről távolmaradt Bánk Attila frakcióvezető, Lányi Zsolt, alelnök és csak pár óráig volt jelen Pallag László, illetve Molnár Róbert, ajánlást fogalmazott meg a frakcióvezetés számára. E szerint a Turi-Kovács Béla miniszteri kinevezése miatt megüresedett általános frakcióvezető helyettesi posztra Szentgyörgyvölgyi Pétert javasolja. A frakción belüli agrárlobbi erősítését szolgálhatná Zsikla Győző, illetve Dán János frakcióvezető-helyettessé választása.

Az elnökség szerint Horváth Béla és Várhelyi András eddigi helyettesekre a párt kabinetrendszerének újjászervezése kapcsán vár szerep, Csúcs László pedig a továbbiakban is helyettes frakcióvezetőként tevékenykedhet, szintén a posztján marad Bánk Attila frakcióvezető.

A frakció a párté

Torgyán József
Torgyán szerint a megfogalmazott ajánlás ugyan nem kötelező érvényű, ám azt azért leszögezte: nem hagyhatják figyelmen kívül az instrukciókat, miután a pártnak van frakciója, nem pedig a frakciónak pártja. A párt nagyobb figyelmet fordít a jövőben nemzetközi kapcsolataira, amiért Boross Imre Phare-miniszter lett a felelős.

A kisgazdák szerint hazánknak 2003. januárjában kellene az EU teljes jogú tagjává válnia. A csatlakozással kapcsolatos kérdések felelőse Bethlen István lett, akinek az lesz a feladata, hogy a csatlakozásról döntő népszavazás előtt objektív képet fessen a lakosság számára a várható pozitív és negatív következményekről.

Visszatér a Lex Pokol

A kisgazdapártelnök szerint újra benyújtják a Parlamentnek a Lex Pokol néven elhíresült Ptk. módosítást, mert bár a sajtó nélkül rendszerváltás sem történt volna, egyes médiumok azonban a hamis vád és rágalmazás mezsgyéjére tévednek, ellenük pedig fel kell lépni. Pokol Béla az első körben leszavazott javaslata egyebek mellett helyreigazíthatóvá tenné a publicisztikákat is.  • Hírek
  • Hírek