Árpád
-2 °C
4 °C

Torgyán: az FKGP egységesebb, mint valaha

2001.01.02. 14:25
Három új frakcióvezető helyettese lehet még ebben a hónapban a Független Kisgazdapártnak. Szentgyörgyvölgyi Péter, az általános helyettesi poszt várományosa, míg Zsikla Győző és Dán János, Horváth Bélát, illetve Várhegyi Andrást válthatja fel. Horváth és Várhegyi a párt kabinetrendszerének újjászervezéséért lesz felelős. Minderről a pártelnökség háromnapos tanácskozásán fogalmazódott meg ajánlás a frakcióvezetés számára, ami ugyan nem szentírás, bár Torgyán József az erőviszonyok érzékeltetésére közölte: a pártnak van frakciója és nem a frakciónak pártja. Bejelentette, felhatalmazást kapott arra, hogy a Fideszen kívül kilenc országos szervezettel kezdjen tárgyalásokat a választási együttműködésről.
Soha nem volt annyira egységes a Független Kisgazdapárt, mint most - közölte a pártelnökség háromnapos gödi tanácskozását követően Torgyán József, elnök-vidékfejlesztési miniszter. Tájékoztatása szerint döntés született a választásra való felkészülés kapcsán számos fontos kérdésben. Torgyán így például kilenc országos szervezettel kezdhet tárgyalásokat a választási együttműködésről. Köztük említette a Kertbarát Mozgalmakat, a Gazdakörök Országos Szövetségét, illetve az Országos Kereszténydemokrata Szövetséget.

Húsz helyet kap a Fidesz

A Fidesszel folytatandó együttműködés főbb irányai már tisztázottak, ennek alapján mind a 176 egyéni választókörzetben megkezdődhet a felkészülés a választásra. Ezek közül húsz helyet a Fidesznek tartanak fenn, hogy pontosan hol, még nem tudható. A pártelnök reményei szerint a parlamenti munka folytatása előtt tető alá kerül a megállapodás.

Torgyán szerint egyébként a kisgazdapárt valódi erejéhez képest alulreprezentált a koalícióban. A politikus arra számít, hogy ez a következő választás után másképpen lesz. Biztos abban, hogy legalább ötven körzetben kisgazda jelölt fog győzni.

A végig határozatképes elnökségi ülés, melyről távolmaradt Bánk Attila frakcióvezető, Lányi Zsolt, alelnök és csak pár óráig volt jelen Pallag László, illetve Molnár Róbert, ajánlást fogalmazott meg a frakcióvezetés számára. E szerint a Turi-Kovács Béla miniszteri kinevezése miatt megüresedett általános frakcióvezető helyettesi posztra Szentgyörgyvölgyi Pétert javasolja. A frakción belüli agrárlobbi erősítését szolgálhatná Zsikla Győző, illetve Dán János frakcióvezető-helyettessé választása.

Az elnökség szerint Horváth Béla és Várhelyi András eddigi helyettesekre a párt kabinetrendszerének újjászervezése kapcsán vár szerep, Csúcs László pedig a továbbiakban is helyettes frakcióvezetőként tevékenykedhet, szintén a posztján marad Bánk Attila frakcióvezető.

A frakció a párté

Torgyán József
Torgyán szerint a megfogalmazott ajánlás ugyan nem kötelező érvényű, ám azt azért leszögezte: nem hagyhatják figyelmen kívül az instrukciókat, miután a pártnak van frakciója, nem pedig a frakciónak pártja. A párt nagyobb figyelmet fordít a jövőben nemzetközi kapcsolataira, amiért Boross Imre Phare-miniszter lett a felelős.

A kisgazdák szerint hazánknak 2003. januárjában kellene az EU teljes jogú tagjává válnia. A csatlakozással kapcsolatos kérdések felelőse Bethlen István lett, akinek az lesz a feladata, hogy a csatlakozásról döntő népszavazás előtt objektív képet fessen a lakosság számára a várható pozitív és negatív következményekről.

Visszatér a Lex Pokol

A kisgazdapártelnök szerint újra benyújtják a Parlamentnek a Lex Pokol néven elhíresült Ptk. módosítást, mert bár a sajtó nélkül rendszerváltás sem történt volna, egyes médiumok azonban a hamis vád és rágalmazás mezsgyéjére tévednek, ellenük pedig fel kell lépni. Pokol Béla az első körben leszavazott javaslata egyebek mellett helyreigazíthatóvá tenné a publicisztikákat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?