Eleonóra
-1 °C
2 °C

Politikamentes kávézásra hívja Újhelyi Kövért

2005.01.17. 11:21
"Hisz-e még a Fidesz a szeretet és az összefogás erejében" - firtatta hétfői sajtótájékoztatóján Újhelyi István szocialista alelnök annak kapcsán, hogy nemrég Kövér László általánosságban kijelentette, semmiben sem ért egyet a kormánypártokkal.

Újhelyi István hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szocialisták és a miniszterelnök is egy hónapja tárgyalási hajlandóságáról tesz tanúbizonyságot. Ennek alátámasztására felidézte, a Magyar Állandó Értekezlet vezetőinek írt miniszterelnöki levelet, a vajdasági, illetve szlovákiai magyar vezetőkkel lezajlott találkozókat, illetve a vasárnapi kormányfői kezdeményezést pártelnökök találkozójára.

Újhelyi szerint ezzel szemben a Fidesz vezetői semmilyen hajlandóságot nem mutatnak a párbeszédre. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök pénteken saját pártját nemzetegyesítő erőként aposztrofálta, míg a szocialistákat nemzet megosztóként jellemezte. A szocialista politikus úgy gondolja, az a párt és az a a politikus, aki elhiszi magáról, hogy csak ő képes a nemzetegyesítésre az nem összefogni, hanem saját képére próbálja formálni a magyar nemzetet.

Újhelyi felelevenítette azt is, hogy Kövér László nemrégiben arról beszélt, semmiben sem ért egyet a kormánypártokkal, bármiről is legyen szó. A szocialista alelnök feltette a kérdést: hisz-e még Kövér László és Orbán Viktor a szeretet és az összefogás erejében, ahogy azt egy budapesti nagygyűlésen meghirdették, avagy az utóbbi napok nyilatkozatai jelentik az új Fidesz politikát.

Újhelyi István értetlenségét hangsúlyozta amiatt is, hogy Kövér László egy múlt heti négypárti tárgyaláson nem volt hajlandó kezet fogni vele. "Én úgy tudtam, perben vagyunk, de haragban nem" - fogalmazott a politikus, hozzátéve ennek érdekében politikamentes kávézásra hívja a Fidesz választmányi elnökét. Újhelyi nem levelet küld, hanem telefonon kér találkozót politikai ellenfelétől.

A Fidesz sajtóosztálya későbbre ígért reakciót Újhelyi István szavaira.