Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Megakadályozták Újhelyi István sajtótájékoztatóját

2003.09.29. 15:43
A szocialista politikus a Magyar Rádió épülete előtt akart sajtótájékoztatót tartani, de egy hangoskodó csoport megakadályozta tervében. A kiabálók pufajkásnak, illetve kommunistának titulálták a fiatal képviselőt. A tájékoztatót Újhelyi végül a képviselői irodaházban tartotta meg. Az állítólag polgári körös hívásra érkezett tüntetőktől a polgári körök elhatárolódnak.
Egy hangoskodó, kiabáló csoport megakadályozta Újhelyi István MSZP-s képviselőt, hogy megtartsa hétfői sajtótájékoztatóját a Magyar Rádió budapesti székháza előtt. A mintegy 20-30 főből álló csoport "kommunistának" és "pufajkásnak" nevezte a politikust, és azt követelte, hogy menjen el a helyszínről, és ne foglalkozzon Kondor Katalinnal, a Magyar Rádió elnökével.

Újhelyi István a csoport tagjaitól megkérdezte, honnan tudtak arról, hogy a rádió épülete előtt sajtótájékoztatót tart, amire azt a választ kapta, hogy a polgári köröktől érkezett az információ SMS-ben.

A polgári körök szervezésével megbízott Hende Csaba az Indexnek elmondta, hogy valóban hallott 20-30 ember akciójáról, de ahhoz semmi köze sem volt a Demokrácia Központnak, hiszen "eleve" nem szerveznek olyan közterületi megmozdulásokat, amelyek nincsenek bejelentve. Hende hozzátette: azokon a demonstrációkon, amelyeket valóban a Központ szervez nem 20-30, hanem 20-30 ezer ember szokott megjelenni.

Eddig botrányok nélkül tudták elmondani közterületen a véleményüket, csakúgy mint Rogán Antal vagy Szijjártó Péter. Szimpatizánsaik soha sem zavarták meg a jobboldali eseményeket, még ha ott őket bírálták- nyilatkozta Nyakó István, a párt szóvivője. Az MSZP nem akarja törvénymódosítással elejét venni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a hétfőihez hasonló incidens.

A szóvivő szerint csak a képviselő lélekjelenlétén múlott, hogy nem fajult el teljesen a rádió előtt kialakult helyzet. A párt az Indexhez eljuttatott közleménye szerint "vannak, akik az utcát párbeszédre használják, vannak, akiknek a gyűlölet helyszíne.

Újhelyi István újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy sajtótájékoztatóján nem Kondor Katalin múltjával, hanem a rádió jelenlegi helyzetével szeretett volna foglalkozni. A képviselői irodaházban kora délután megtartott sajtótájékoztatón végül részben mégis Kondor múltjával foglalkozott.