György
16 °C
24 °C

Ezúttal az MSZP rendszabályozná meg az internetet

2004.02.09. 15:00
Az internet megrendszabályozása mellett lándzsát törő Körmendy-Ékes Judit ORTT-exelnök álma válhat valóra, amennyiben Újhelyi István szocialista politikus javaslata támogatókra talál. Újhelyi az oldalaikon feltünő beírások miatt felelőssé tenné azokat az internetes megjelenéssel bíró médiumokat, amelyek szerződésben állnak az állammal. Szerinte az uszító, a gyomorforgató tartalmakat el kellene tüntetni az interneten "kiegészítő szolgáltatásként" megjelenő médiumok oldalairól.
A HírTV honlapján olvasható fórumokban a múlt héten több rasszista beírást is olvasni lehetett. Az oldalról egy nap után levették a topikot, de Újhelyi István szocialista politikus a "gyomorforgató" beírások apropóján azt javasolja, hogy az állammmal szerződésben álló médiumok (a tévék, rádiók) internetes oldalait külön szabályozzák. Az Indexnek Újhelyi azt mondta, hogy az internetes megjelenés a tévé vagy rádió "kiegészítő szolgáltatása", amelyért a tulajdonos a felelős. A politikus emiatt a múlt héten az ORTT-hez fordult.

Óvatosan az elvi gondolattal

Korábban Körmendy-Ékes Judit ORTT-s exelnök szorgalmazta az internetes tartalomszolgálatatók megrendszabályozását. Hajdu István, az ORTT jelenlegi elnöke Újhelyi elképzeléséről azt mondta, a hatóságnak jelenleg semmilyen ráhatása nincs az interneten megjelenő tartalmakra. Az ő szigorúan magánvéleménye szerint a felvetésnek még az elvi gondolatát is óvatosan kell kezelni. A túlszabályozási kísérletek eleve kudarcra vannak ítélve, mondta. Szerinte inkább a tartalomszolgáltatók és a tulajdonosok erkölcsi kötelessége, hogy vállalhatatlan tartalmakat eltávolítsák az oldalról. A törvénytelen tartalmakat pedig a rendőrség üldözi, tette hozzá.

Olyan, mintha

Lovas Lajos, a HírTV internetes oldalának főszerkesztője úgy látja, hogy az internetet nehéz szabályozni. Az ominózus beírások a HírTV honlapjának fórumaiban tüntek fel. Az csak néhány újságnak lehetett érdeke, vélekedik Lovas, hogy a fórumban megjelenteket úgy állítsák be, mintha az a HírTV szerkesztett oldalain jelentek volna meg. Ez azokat kavarhatja meg, akik nem ismerik az internet működését, ugyanis a beszámolók alapján az a benyomásuk lehet, mintha a tévé indított volna a témáról vitát. Ennek ellenére Lovas vallja, hogy a fórumokat nem szabad előre cenzúrázni, ugyanis azzal elvágnák az egyetlen lehetőséget, ahol bárki szabadon kifejtheti véleményét. Lovas a az utólagos moderálást tartja megoldásnak, ezzel kapcsolatban pedig Újhelyi figyelmébe ajánlotta a képviselő saját honlapját, amelyen őt "Újhülyének nevezik".

Szoros kapcsolat, de önálló fórum

A TV2, a volt Korridor honlapjának főszerkesztője, Nagyistók Tibor az Indexnek azt mondta, nem látja, hogy miért lenne más az ő portáljuk, mint más internetes kiadványok, amelyekre már nem vonatkozna Újhelyi javaslata. Igaz, hogy a tévé és a portál közötti kapcsolat szoros, ám a fórum, noha moderált, önálló, mondta. Nagyistók ellenezné, ha internetszolgáltatókat egymáshoz képest másként kezelnének.