Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kínos lett volna Ujhelyinek államtitkárként a Zuschlag-akta

2008.04.30. 12:12
Az Index információi szerint a Zuschlag-ügy több érintettjének vallomása is kellemetlenül érintheti majd Ujhelyi Istvánt, ha a nyomozati anyagok a közeljövőben nyilvánosságra kerülnek. Ujhelyi fáradtsággal, feleslegesség-érzéssel indokolta váratlan lemondását az önkormányzati minisztérium államtitkári posztjáról. A FIB volt elnöke nem említette, hogy egykori FIB-es társai az ő felelősségét is emlegették a pályázati pénzek nem rendeltetésszerű felhasználásával kapcsolatban.

Az ügyészség szerint nem fogják megvádolni Ujhelyi Istvánt, pedig forrásaink szerint a Zuschlag-ügy több tanúja és vádlottja is ellene vallott.

Az önkormányzati minisztérium államtitkára kedden este jelentette be, hogy lemond posztjáról. Ujhelyi magát Forest Gumpként ábrázolva csak annyit mondott indoklásképpen, hogy "megállás nélkül csak futott, teljesített, céllal vagy cél nélkül, de egyszer csak elege lett". A kormányszóvivő szerint a keddi kiszivárogtatás ellenére hivatalos formában nem érkezett meg a miniszterelnökhöz a lemondás, de ha ez megtörténik, a kormányfő elfogadja a politikus döntését. Daróczi Dávid azt mondta, Ujhelyi István kedden telefonon jelezte a kormányfőnek távozási szándékát.

Egyes források szerint a váratlan lemondás oka az, hogy Ujhelyi - bár a Népszabadságnak az ellenkezőjét állította - miniszteri kinevezésre számított a kormányátalakítás után, ám ehelyett Gyurcsány Ferenc Gyenesei Istvánt nevezte ki főnökének, és még Jauernik Istvánnak is adott egy párhuzamos államtitkári megbízatást. Az ok pontos megnevezése nélkül maga Ujhelyi is a miniszterelnökkel kialakult konfliktus felé terelte a találgatásokat, amikor azt állította, hogy azért kell felállnia, mert a "nélkülözhetetlen politikai bizalom elapadt".

Információink szerint a Zuschlag-nyomozás hamarosan nyilvánosságra kerülő iratai is rosszul jöttek volna a FIB korábbi elnökének, aki mindvégig egykori helyettese kizárólagos felelősségét hangoztatta a pályázati pénzek átcsoportosítása ügyében. A kecskeméti ügyészek előtt tett vallomások között viszont több olyan is van, ami ezt cáfolja. Az ügyészség tájéjoztatása szerint a tanúk ugyanis általánosságban beszéltek Ujhelyi FIB-elnökként játszott szerepéről, ám ennek alalpján a politikus büntetőjogi felelőssége nem merül fel. Az más kérdés, hogy az ifjú szocialisták szervezetének számlamozgásaival kapcsolatos vizsgálatokra a hírek szerint Ujhelyi sem tudott kielégítő magyarázatot adni a saját tanúvallomásában.

A 75 milliós kártételt egyébként az utóbbi napokban már teljes egészében visszafizették az állami pénzes pályázatok egykori kiíróinak. Ez a 3 millió forintos bűnügyi költséggel befejezett nyomozás végén történt fordulat akár az ügy 16 vádlottja számára is kedvezőbbé teheti a bírósági ítéleteket, de van olyan forrásunk, aki szerint a visszafizetés igazán csak a befolyásos, állami posztokon lévő érintettek számára hasznos, mert elbagatellizálja a történetet. Forrásaink szerint ugyanis a nyomozás során rendkívül nagy erőket vetettek be azért, hogy az MSZP-s kormánytagok bűnösségét is igazolják. A megkerült milliók viszont azt jelentik, hogy állam szempontjából már megszűnt a kár.