Valér
4 °C
8 °C

Három új miniszter költözött szolgálati lakásba

2004.10.21. 08:16
Az új miniszterek közül a vidéken élő Rácz Jenő, Petrétei József és Kolber István igényelt szolgálati lakást - értesült a Népszabadság. Az egészségügyi miniszternek 131, az igazságügyi és a regionális és területfejlesztési miniszternek pedig 100 négyzetméteres lakást utaltak ki.
A napilap információi szerint az új miniszterek közül a Baranya megyei Rácz Jenő, az egészségügyi tárca vezetője 131, a minisztérium politikai államtitkára, a nyíregyházi Vojnik Mária egy 61 négyzetméteres szolgálati lakásból indul munkába.

A törvény szerint
Állami vezetők szolgálati lakást akkor igényelhetnek, ha sem nekik, sem velük közös háztatásban élő házastársuknak vagy élettársuknak nincs lakása Budapesten vagy a főváros közvetlen vonzáskörzetében. A kiutalható lakások méretét az dönti el, hogy hányan költöznek oda. A rezsit, illetve a kisebb javításokat az állami vezető fizeti.

A mandátum végéig jár

Az Igazságügyi Minisztérium 100 négyzetméteres lakást bérel a pécsi Petrétei József miniszternek, a szombathelyi Hankó Faragó Miklós politikai államtitkárnak 70, a miskolci Fazekas Judit helyettes államtitkárnak pedig 81 négyzetméteres szolgálati lakást biztosít.

A Somogy megyei Kolber István, a regionális és területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek 101 négyzetméteres lakást biztosított a kancellária - tudta meg a Népszabadság Batiz Andrástól. A kormányszóvivő elmondta, hogy a most kinevezett államtitkárok közül senki nem kért lakást. Jelenleg csak Teleki László él szolgálati lakásban, neki a Miniszterelnöki Hivatal egy 81 négyzetméteres ingatlant bérel. A hivatali mandátum lejártával mind az autókat, mind a lakásokat vissza kell szolgáltatni.

Kóródinak megtetszett

Az államtitkárok legfeljebb felső középkategóriájú - általában VW Passat 2.8 típusú - autót vehetnek igénybe, sofőrrel. Batiz András a napilapnak elmondta: a távozó miniszterek és államtitkárok közül senki sem jelezte, hogy megvásárolná az általa használt kocsit. Az utóbbi években egyedül Kóródi Mária vette meg a korábban személyes használatra kapott autót.

A kormányátalakítással távozó miniszterek és államtitkárok többsége leadta szolgálati autóját, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter utóda hozzájárulásával az év végéig használhatja azt. A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Tóth Zoltán a hónap utolsó napjáig használhatja a szolgálati gépkocsit.