Viola
-6 °C
-2 °C

Döntenek az új kormány szerkezetéről

2002.05.21. 06:28
Plenáris ülés keretében kedden tárgyal az Országgyűlés az új kormány szerkezetéről. Kiegészülhetnek a médiakuratóriumok, megalakulhatnak az Országgyűlés bizottságai és testületei. A Népszabadság közölte az MSZP kormányprogramját.
Az alakuló kormány szerkezetének elfogadásáról, az országgyűlési bizottságok létrehozásáról és a tervek szerint a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeinek "feltöltéséről" is szavaznak a parlament keddi, plenáris ülésén.

Az ülésnap az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának megalakulásával veszi kezdetét és ezt követően határoznak az új kormány szerkezetéről, azaz a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatról.

Bizottságok, testületek

A képviselők szavazni fognak az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, illetve a testületek tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról is.

Ha a házbizottság délelőtti ülésén - a terveknek megfelelően - kiegészítik a délutáni napirendet, akkor a képviselők szavazhatnak a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeinek feltöltéséről is.

A tervek szerint a mai szavazással egészítenék ki az MSZP és az SZDSZ delegáltjaival a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió kuratóriumainak elnökségeit, ahol jelenleg csak a Fidesz, az MDF és a Független Kisgazdapárt jelöltjei ülnek.

Kormányprogram

Medgyessy Péter kormányának eltökélt szándéka, hogy békét teremt az egymással vetélkedő, de együttműködésre is kész társadalmi csoportok között tartalmazza a Népszabadság birtokába került csaknem százoldalas kormányprogram, amelyet a lap keddi száma ismertet. A szabad demokratákkal közösen kialakított kormányprogram a hét végén vált véglegessé.

A dokumentum tételesen rögzíti Medgyessy Péter első száz napra vállalt ígéreteinek teljesítését, és a 2006-ig szóló legfontosabb feladatokat - írja a Népszabadság. A program vitáját pénteken és szombaton folytatja le az Országgyűlés, így várhatóan jövő hétfőn megalakulhat az új kormány.

A lap ismertetése szerint a Medgyessy-kormány azt ígéri, hogy visszaállítja és megerősíti a tisztességes, az átlátható és demokratikus kormányzást. A kabinet meg kívánja szüntetni a gazdaságba való indokolatlan állami beavatkozást. Ennek részeként megfelelő törvénymódosításokkal előmozdítja a Budapesti Érték- és Árutőzsde kellő megerősödését, eltörölve az árfolyamnyereség-adót, ösztönözve a vállalatok tőzsdére vitelét.

A privatizáció ésszerűen gyors lezárása után fennmaradt állami vagyon az állami feladatok színvonalas ellátását szolgálja majd, és nem válhat a politikai hatalomgyakorlás, a párthívek jutalmazásának eszközévé - olvasható a dokumentumban.

Hetenkénti ülésezés

A Medgyessy-kormány kezdeményezi az Országgyűlés hetenkénti ülésezését. A program azzal számol, hogy szükség lesz új alkotmányra, ezért haladéktalanul tárgyalást kezd a parlamenti ellenzékkel az alkotmányozásra vonatkozó álláspontok tisztázására.

A korrupciómentes közélet érdekében támogatja az Országgyűlésben azon vizsgálóbizottságok felállítását, amelyek létrejöttét az előző ciklusban a kormánytöbbség megakadályozta. A kormány törvényjavaslatokat nyújt be az Országgyűlésnek, amelyek a korrupciós lehetőségeket szűkítik, így érdemben csökkenti a közbeszerzési eljáráson kívüli beszerzések körét.

Marad a lakástámogatás, béremelések

A Népszabadság ismertetése szerint a kormány tiszteletben tartja a lakástámogatással kapcsolatban tett korábbi kötelezettségvállalásokat, ezen túl a bérlakás-építéssel és az új lakások építési támogatásával egyenrangú célnak tekinti a használt lakások felújítását, a panel- és tömbházak rekonstrukcióját, valamint a pályakezdőknek garzonlakás-építési programot indít.

Az egészségügyben - a kormány 100 napos programjának részeként - 50 százalékos béremelést hajtanak végre, s azok az ápolást végző egészségügyi dolgozók, akik már legalább négy éve ellátják munkakörüket, egyévi bruttó keresetüknek megfelelő hűségjutalmat kapnak.

A közoktatásban szeptember 1-jétől ugyancsak 50 százalékos béremelés lesz, majd ezt követően a ciklus egészében folyamatos reálbér-növekedés valósul meg. Bevezetik a közszférában a 100 ezer forintos diplomás-minimálbért. Szintén szeptembertől 30 százalékkal emelik a hallgatói ösztöndíjakat, továbbfejlesztik a diákhitelt - szól az ígéret.

A médiakuratóriumok kiegészítése

A kulturális területen a kormányprogram kiemeli a csonka médiakuratóriumok azonnali felszámolását, a közmédia feletti ellenőrzés kiegyensúlyozott viszonyainak helyreállítását. A kormány azt ígéri, hogy a közszolgálati rádiót és a televíziókat mind anyagi, mind pedig személyi feltételeiben konszolidálja - olvasható a Népszabadságban.

A dokumentum szerint a 2003 2004-re szóló adótörvény módosításának keretében csökken a lakosság szja-terhelése, és a minimálbért kereső alkalmazottak adómentességet kapnak.

Adóreform

Bevezetik az egyszerűsített vállalkozói adót, csökkentik az adónemek számát. Megszüntetik az adórendőrséget az APEH keretein belül, és az adócsalásokat üldöző szervezetet más nyomozó hatóság keretében működtetik tovább.

A Népszabadság ismertetése szerint a közszférában felzárkóztató program indul, 2002 közepétől 2004. január 1-jéig egyszeri jelentős bérkiigazítást tervez a Medgyessy-kormány. Kezdeményezik a Munka törvénykönyve módosítását, és ennek keretében szavatolják a heti két teljes pihenőnapot úgy, hogy ezek egyike vasárnap legyen.

Önkéntes katonaság

A program azt ígéri, hogy a ciklus végére a kor színvonalán működő rendőrséget teremt a kormány. Ennek érdekében az eddigieknél több pénzt szán a rendőrség ellátására.

A sorkatonai szolgálat megszüntetését és az önkéntes, hivatásos honvédség felállítását a program a kormányzati ciklus végéig fokozatosan megvalósíthatja - írja a Népszabadság a birtokába került dokumentum alapján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!