Valér
-2 °C
0 °C

Javában agyalnak az új kormányon

2008.04.14. 23:41
Bár április 30-ig a jelenlegi kormány van hatalmon a jelenlegi szerkezetben és miniszterekkel, a kisebbségi kormányzásra készülő szocialisták már javában sakkoznak, milyen legyen az új kabinet. Ötletekben nincs hiány, de més semmi sem hivatalos. És bármit találnak is ki, ahhoz meg kell szerezni a parlamenti többséget, úgyhogy - a minisztereket leszámítva - lehet, hogy minden marad a régiben.

Formálódik az új kormányszerkezet, pontosabban egyelőre csak az ötletek pörögnek, hogy miként kellene átszabni a miniszteriális struktúrát. Ami az ügy politikai részét, nevezetesen a személyi kérdéseket illeti, Gyurcsány Ferenc deklaráltan a kabáthoz keres gombot, és nem fordítva. A miniszterelnök pusztán annyit lebegtetett be, hogy megesehet: nem pártpolitikusokkal, hanem civil szakértőkkel tölti fel kabinetje megüresedő helyeit. (Három poszt bizton szabadul az SZDSZ-es miniszterek távozása miatt.) A külsős tárcavezetők ötletéről megoszlanak a szocialista vélemények.

Egyesek szerint az egészségügyi és a gazdasági minisztérium egyaránt szinte a nullára gyalulta kapcsolatait a két szférával, és egy civil tárcavezetővel legalább szóba állnának a két terület vezetői. Mások szerint viszont hiba külsősöknek osztogatni a kormányzati pozíciókat, ugyanis azokkal a kisebbségi regnálás szempontjából életbevágóan fontos támogató szavazatot lehetne vásárolni az MDF-től és az SZDSZ-től. Utóbbi álláspont képviselői meglehetősen szélsőséges véleményeket is megfogalmaztak, mondván: miután az elnökséget nem tudta lemondtani a pártelnök-kormányfő, most a kormányból akarja kitakarítani az erős embereket.

Persze korántsem biztos, hogy a nyerő megoldás a külsős kormánytagok bevetése lesz. Emlékeztetőül: korábban Gyurcsány Ferenc többször hangsúlyozta, hogy nem célszerű két erőközpontot létrehozni, magyarán: a pártvezetés zömét be kell emelni a kabinetbe, és ott is kell tartani. Ami biztos: a kormány szerkezetének esetleges átalakításáról többször konzultált már a miniszterelnök. Vannak szakértők, akiktől csak egy-egy részterülettel kapcsolatban kapott javaslatokat, és vannak, akik átfogóbb elképzeléseket vázolnak fel. Utóbbiak közé tartozik Sárközy Tamás professzor, aki már ismertette elképzeléseit Gyurcsány Ferenccel.

Tény, hogy kiforrott elképzelések, pláne döntések még nincsenek, ám a különböző tárcakonstellációk bőszen pörögnek. Az egyik hipotézis az önkormányzati és területfejlesztési tárcát, a gazdasági minisztériumot, az igazságügyet, illetve a környezetvédelmi tárcát érinti. E szerint, mivel a közlekedést a koalíciós szerződés rendeli a gazdasági tárcához, a területet áttelepítenék a környezetvédelmi minisztériumhoz, amely így egyfajta infrastrukturális tárca lenne.

A gazdasági és közlekedési tárcát (GKM) viszont, abból a meggondolásból, hogy minden hazai és a külföldi fejlesztési pénz egy helyen koncentrálódjon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) kárpótolnák (Bajnai Gordon irányításával.) Ami jelenleg az önkormányzati és területfejlesztési tárcának van alárendelve. Az így kiüresedett minisztériumot viszont nem biztos, hogy meg kellene tartani, az igazságügyi és rendészeti tárcába integrálódhatna. És máris eltűnt egy minisztérium.

Persze az is igaz, hogy erre a tárcakörre másik kotta is létezik. Az NFÜ ebben is átkerülne a GKM-hez, ám a környezetvédelmi tárca nem változna, az önkormányzatiból és a közlekedésiből gyúrnának egy minisztériumot, hisz a két területnek számos közös ügye van, lásd: vasúti szárnyvonalak. Illetve akad még egy verzió, amelyik külön közlekedési minisztériummal számol.

A legátfogóbb elmélet egy balos csúcstárcáról beszél, amelyik a két, a társadalom számára legégetőbb szférát fogná össze, azaz egy hatalmas egészségügyi és szociális tárcáról. Egyelőre azonban mindez csak hipotézis, hisz bármit akar is formálni a kormány, a minisztériumok felsorolásáról a parlamentnek kell szavaznia, és ahhoz, hogy az új lista átmenjen, legalábbis az kell, hogy a Fidesz ne szavazzon. És persze előfordulhat, hogy nem változik semmi. A miniszterelnök ugyanis ahhoz tartja magát, hogy hivatalosan egyelőre nem mondta fel az SZDSZ a koalíciót, tehát koalíciós kormány van Magyarországon jelenleg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!