Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A Balatonért aggódik az Új Magyarország

2003.07.02. 17:57
Új politikai mozgalom alakult Új Magyarország néven. Ígérnek életszínvonal-emelkedést, esélyegyenlőséget, összefogást, kölcsönös tiszteletet, és vizet a Balatonba. Augusztus 16-án demonstráción hívják fel a figyelmet a vízszintcsökkenésre.
A Balaton központi helyet foglal el a nemrégiben alakult párt, az Új Magyarország programjában. Ez onnan derül ki, hogy jelképesen, egy badacsonyi beszélgetésen, Balaton Péter, a párt egyik vezetőjének megfogalmazásában: "ötven fős értelmiségi találkozón" döntötték el, hogy ami Magyarországon van, az így nem jó. Továbbá legfőbb nyári performanszuk egy balatoni, a vízszint csökkenésére a figyelmet felhívó demonstráció lesz.

Kellő távolból nézni az ország sorsát

Hogy mi nem jó a jelenlegi helyzettel, mi vezetett az értelmiségiek döntéséhez, azt Masszi Péter elnök foglalta össze szerdai sajtótájékoztatóján. A Badacsony tetején összegyűlt emberek, "kellő távolból láthatták az ország sorsát", és megosztottságot láttak, aminek a "dacpolitika az oka". És ez nem jó.

Mindez megengedhetetlen - véli Masszi elnök. A sajtóanyag szerint "a XX. század új kihívásokat vetít elénk". Például nem politikusok jönnek velünk szemben az utcán, hanem Péter és Pál, Mária és Júlia, ami valami olyasmit jelenthet az Új Magyarország szerint, hogy "nincs kétpólusú Magyarország".

Az is kiderül, hogy a Centrum szót valakik elcsépelték, lejáratták, ennek ellenére a párt valahova középre tájolja be magát.

Bevándorlás-politika és zöld út

A sajtótájékoztatón, erős koncentráció segítségével kibogozható volt az Új Magyarország programja is: szigorítandó bevándorlás (és kivándorlás?) politika, a többi párt által is hangoztatott életszínvonal-emelés, összefogás, a nemzeti önbecsülés erősítése, és a "zöld út". Emellett az EU új alkotmányáról a magyarokat is megszavaztatnák.

Más pártokhoz hasonlóan, az Új Magyarországtól sem áll távol egy kis összeesküvés-elmélet. Masszi elnök szerint "mindannyian tudjuk, hogy a Balaton Európa legnagyobb folyója, és egy gazdasági érdekcsoport állhat amögött, hogy a Sióba leengedik a vizet". Éppen ezért figyelőszolgálatot, augusztus 16-án pedig demonstrációt szerveznek, és azt javasolják minden településnek, hogy válasszanak "Világszép Nádszálkisasszonyt, aki szívén viseli a település élővilágának a sorsát.

Egy kultúra

Azon kérdésekre, hogy az Új Magyarországot többen egy már megszűnt lappal azonosítják, a betűtípus is kísértetiesen hasonlít a volt napilapéhoz, a logó pedig a Magyar Turizmus Rt.-ére hajaz, Balaton Péter, azt mondta, egy kultúra, és még Shakespeare is lopott volt.