Konrád
8 °C
26 °C

Új médiatörvényt sürget az MSZP

2001.01.24. 18:46
A szocialisták szerint a kormány továbbra sem oldotta meg a közszolgálati médiumokban uralkodó tarthatatlan helyzetet: a kuratóriumok csonkák, az elnökök illegitimek, a médiatörvény pedig túl nagy politikai nyomásra ad lehetőséget a ,,királyi" műsorszóróknál. Az MSZP ezért kialakította 'Lex Prága'" fedőnevű javaslatcsomagját a médiatörvény módosítására. Egy szerdai sajtótájékoztatón a szocialisták kommentálták a 'Lex Pokol' nevű törvényjavaslatot is, mely szerintük ,,súlyos támadás a szólásszabadság ellen."
Lendvai Ildikó
A magyar polgárok bizonyos szempontból a köztelevízióban történteket már megelégelték, csak kevésbé látványos formában fejezték ki a véleményüket, mint a csehek - mondta múlt heti rádióinterjújában a miniszterelnök, az utóbbi hetekben kegyvesztetté vált Szabó László Zsolt székének látványos kilengéseit és a nézettség esését kommentálva. ,,A tervezett gazdasági és székházügyletekhez még megbízhatóbb emberre van szüksége Orbán Viktornak" - magyarázta a lépést saját szemszögéből Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezető-helyettese a szerdai sajtótájékoztatón.

Lendvai szerint ugyanis a kormány azt tervezi, hogy Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót (MR), az MTI-t és a filmgyárat egyazon telephelyen, afféle médiamonstrumként működteti a jövőben, a korábbi elképzelések helyett. Eddig ugyanis az volt a terv, hogy a Szabadság-téri ingatlan értékesítése után a főváros peremére, a Bojtár utcába költözik a közszolgálati televízió.

'Lex Prága'

Az MSZP médiafelelőseként is tevékenykedő Lendvai a sajtótájékoztatón bejelentette: ,,Lex Prága" néven új jogszabálycsomag konzultációjára tett javaslatot az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának küldött levelében, mely három fejezetben tartalmazza a párt médiatörvény-módosító javaslatát. A prágai analógia oka az, hogy a cseh fővárosban nemrég napirendre került törvénymódosítás az UNESCO nemzetközi médiatörvény-ajánlásának megfelelően folyik, ami nálunk is mérvadó lehetne.

Médiareform három fejezetben

A 'Lex Pokol súlyos politikai fenyegetés'
A szerdai sajtótájékoztatón Vastagh Pál fejtette ki a szocialisták álláspontját a 'Lex Pokol'-nak nevezett javaslatról, melyet a hasonló nevű kisgazda politikus szorgalmaz időnként a parlamentben. ,,A törvénytervezet súlyos fenyegetés a véleménynyilvánítás szabadságával szemben" fogalmazott a szocialista honatya. A javaslat nem más, mint burkolt jogi manipuláció, hiszen a polgári törvénykönyv hatályába helyezne olyan ügyeket, melyekről a sajtótörvény hivatott rendelkezni. ,,Az ok egyszerű" - fogalmazott Vastagh - ,,a sajtótörvény módosításához kétharmados parlamenti támogatás kell, a polgári törvénykönyv reformjához viszont a képviselők egyel több mint felének szavazata elegendő. ,,A törvény olyan állásfoglalás közzétételére kötelezné a médiumokat, melyek -adott esetben nem egyeznek a szerkesztői elvekkel. Ez pedig nem más, mint hatalmi beavatkozás a sajtószabadságba" - mondta szerdán Vastagh Pál.
A három lépés szocialista forgatókönyv szerint: a csonka kuratóriumi elnökségek sürgős kiegészítése arra az átmeneti időre, amíg a médiatörvény tervezett változtatásait meg nem szavazza a parlament; a médiatörvény EU törvények szerinti jogharmonizációja, mely tartalmazna ugyanakkor egy, a magyar művészetet, filmet és kultúrát védő jogszabálycsomagot; majd harmadik lépésben - a párt tervei szerint - a közszolgálati médiumok irányítási struktúráját is megváltoztatnák.

Ez utóbbi elképzelés több elemet is átvesz az SZDSZ korábbi vonatkozó javaslatából, melynek lényege, hogy a civil testületek választanák meg az elnököket mindenfajta parlamenti kontroll nélkül. A szocialisták javaslata azonban fontosnak tartja valamiféle parlamenti felügyelet szerepét, a közpénzekből működtetett társaságok vagyonkezelése felett. ,,Az MTI és az MR ingatlanai a közmédiumok vagyonának részei. Olyan vagyonelem ez, amit fokozott tulajdonosi figyelemmel kell kísérni" - indokolta az államnak szánt szerepet a közmédiumok életében Lendvai, aki a prágai fejleményekre hivatkozva leszögezte: ,,ott is van parlamenti kontroll, de az országgyűlésnek nincs jelölési joga."

Az MSZP elképzelése szerint tehát a médiatörvény legfontosabb módosítása az volna, hogy a parlament szerepe lényegesen csökkenne a kuratóriumok megválasztásában és más személyi kérdésekben, ugyanakkor megmaradna a politikai kontroll a közmédia vagyonkezelésének ellenőrzésére.