Mátyás
-6 °C
1 °C

Mást-mást várnak a magyar szervezetek XVI. Benedektől

2005.04.19. 21:14
A magyar katolikus egyház szerint XVI. Benedek folytatja a második vatikáni zsinat által megindított megújulást az egyházban. A reformátusok szerint viszont tanbeli, ideológiai változás nem várható az egyház politikájában. A magyar egyházak, pártok reagáltak a pápaválasztás eredményére.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára biztos abban, hogy a legkiválóbb választás a katolikus egyház élére Joseph Ratzinger, akit távlatokat látó, az egyházat a jövőben elképzelni tudó személyként jellemzett. Veres András - mint fogalmazott - biztos abban, hogy az új pápa folytatja a második vatikáni zsinat által elindított megújulást az egyházban, és ezt eredményesen fogja tenni.

Gyors siker

A magyar katolikus püspöki kar titkára nagyon örül annak, hogy ilyen gyorsan sikerült pápát választani. A katolikus püspök kifejtette: Joseph Ratzinger mint teológus rendkívül nagy jártasságról, tudásról tett tanúságot és mint egy nagyon fontos kongregáció vezetője a Vatikán ügyeiben is kiválóan kiismeri magát.

A Magyar Református Egyház nem lepődött meg azon, hogy a korábbi pápa közeli segítője, a konzervatív felfogású, briliáns felkészültségű teológus, Ratzinger bíboros lett a katolikus egyház új vezetője - mondta az Bölcskei Gusztáv, református püspök. "Nagy befolyású és tekintélyű vezetője volt eddig is a vatikáni apparátusnak, különös tekintettel a tanbeli kérdésekre, tehát komoly meglepetést nem okozott az ő megválasztása" - mondta.

Változás nem várható

Bölcskey szerint "a következetes, konzervatív teológusként ismert Ratzinger karakterében más lesz, mint elődje volt, de a tanbeli, ideológiai változás nem várható az egyház politikájában".

Katona volt mindenki

"Az, hogy ilyen hamar döntöttek az új pápa személyéről, kifejezi a Joseph Ratzinger iránti egységes bizalmat, és a reményt, hogy ő lehet az, aki folytatja a csaknem három hete elhunyt II. János Pál pápa útját" - mondta Schweitzer József nyugalmazott főrabbi. "Reméljük, hogy Ratzinger bíboros folytatja elődje vallások, kultúrák közötti hídépítését, nyitottsága, gesztusai követésre méltók lesznek" - mondta. "Nagyon reméljük, hogy nem juthatott volna ilyen magas egyházi rangra, ha személyes múltjához valami rossz emlék tapadna" - mondta a nyugalmazott főrabbi arra a felvetésre, hogy Joseph Ratzinger 1944-ben Magyarországon szolgált a német hadsereg katonájaként. "Katona volt, akkor mindenkinek katonának kellett lenni, főleg egy diktatórikus államban" - tette hozzá.

Magyarország eltökélt, hogy a Szentszékkel való jó viszonyát XVI. Benedek pápai szolgálata alatt is továbbfejleszti - írta közleményében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő reméli, hogy a vatikáni-magyar kapcsolatok alapja a jövőben is a rendszeres és nyitott párbeszéd marad.

Erőt, állhatatottságot

A Magyar Szocialista Párt "őszinte szívvel gratulál" a katolikusok új főpásztorának és Vatikán állam államfőjének. "A 265. pápára háruló feladatok ma sem kisebbek, ma sem kevesebbek, talán csak mások, mint a történelemben bármikor. XVI. Benedek embert próbáló feladatok elé néz, amelyhez mi, magyar szociáldemokraták sok erőt és állhatatosságot kívánunk", írjka közleményében az MSZP.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kedden az új pápa megválasztása alkalmából annak a meggyőződésének adott hangot, hogy XVI. Benedek pápaságával újabb esélyt kap Európa lelki és erkölcsi megújulása. "Az lett a pápa, aki Európát és a világot eddig is szüntelenül emlékeztette az élet alapvető értékeire: a hitre, a reményre és a szeretetre" - áll a Fidesz közleményében. A Fidesz tudja, "hogy Európa lelki és erkölcsi megújulása XVI. Benedek pápaságával újabb esélyt kap".