Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nem őrzik tovább a választási szavazólapokat

2002.06.13. 14:10
Nem támogatta a választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó javaslat tárgysorozatba vételét az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. Ellenzéki képviselők azt akarták elérni, hogy a törvényben rögzített 90 nap helyett 2003 áprilisáig őrizzék meg a választások szavazólapjait. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint ez azért lett volna fontos, mert a cédulák megsemmisítése gátolja az újraszámláltatásért indított népi kezdeményezés sikerét.
Elutasította az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága csütörtöki ülésén annak a fideszes indítványnak a tárgysorozatba vételét, amelyikben azt kezdeményezik: a 2002. évi országgyűlési választások szavazólapjait a jelenlegi 90 nap helyett jövő áprilisig őrizzék meg.

Rogán: népi kezdeményezés

Rogán Antal, az indítvány egyik előterjesztője a bizottság előtt arról beszélt, hogy a szoros választási eredmény sokakban különféle természetű aggályokat, kételyeket ébresztett. Jelezte: népi kezdeményezést kívánnak indítani a szavazatok újraszámlálása érdekében.

- A népi kezdeményezés sikerét gátolhatja, ha időközben a szavazólapokat megsemmisítik - jegyezte meg az ellenzéki képviselő.

A választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó javaslat tárgysorozatba vételét elutasító kormánypárti képviselők egyebek közt azzal érveltek, hogy a látszólag technikai jellegű indítvánnyal a most működő kormány és Országgyűlés legitimitását akarják kétségbe vonni.

Fodor: a Fidesz izgat

Fodor Gábor (SZDSZ) szerint nem indokolt és nem szükséges a jelenlegi jogszabály megváltoztatása. Mint mondta, a javaslat mögött az a politikai szándék húzódik meg, hogy a Fidesz "politikai izgalmi állapotot" kíván fenntartani a társadalomban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!