Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jobboldali szimpatizánsok 'országos balhét' várnak

2002.07.10. 15:38
Csütörtökre és péntekre újabb tömegdemonstrációkat szerveznek polgári körök, illetve "civil személyek". A rendőrséghez eddig három helyfoglalási igény érkezett, de a Kossuth téren táborozó "Magyar rezervátum" tagjai úgy tudják, csak a fővárosban nyolc helyszínen követelhetik egyszerre az újraszámlálást.
Csütörtökre két, péntekre egy tüntetést jelentettek be civil szervezetek, illetve magánszemélyek a fővárosban; a BRFK tudomásul vette a bejelentéseket, és biztosítja a rendezvényeket.

"Nagygyűlés a magyar demokráciáért"

A BRFK sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: a polgári körök bejelentése szerint csütörtökön politikai nagygyűlést tartanak "a magyar demokráciáért" a Március 15-e téren, ahová 5-10 ezer főt várnak.

A magukat "Magyar rezervátum" csoportként emlegető jobboldali szimpatizánsok kedden a Kossuth téren - egy erőtlen megmozduláson - azt hangoztatták, hogy tudomásuk szerint csak Budapesten nyolc helyszínen, főként nagyobb tereken gyülekeznek majd a polgári körök képviselői és a szimpatizánsok.

A "rezervátum" egyik "lakója" az Index riporterének azt mondta, hogy "országos balhéra számítanak", mert úgy tudják, vidéken is lesznek megmozdulások.

A keddi események egyik tanulsága szerint érdemes a Kossuth téri tüntetők információit fenntartásokkal kezelni. Kedd délben ugyanis a tüntetők közül többen váltig állították, hogy "nemsokára tiszteletét teszi" Rogán Antal a "rezervátumban". A Fidesz frakcióvezető-helyettese azonban távol maradt.

Újra újraszámlálást akarnak

A Nemzeti Szervezetek Szövetségének bejelentése szerint az országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámlálásáért csütörtökön a Kossuth téren lesz megmozdulás, ahol 10-12 ezer részvevőre számítanak a szervezők.

Péntekre viszont magánszemélyek jeleztek egy 3-4 ezer fős megmozdulást a Köztársaság térre, szintén a szavazatok újraszámlálása céljából.

A rendőrség mindhárom bejelentést tudomásul vette. Arra a kérdésre, hány rendőr biztosítja majd a demonstrációt, a BRFK ügyeletese azt válaszolta, hogy ez az adat titkos, de ilyen esetekben a rendőrség mindig rugalmasan, a résztvevők számának megfelelően jár el.