Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Újraosztanák a bizottsági helyeket a szocialisták

2001.01.24. 17:55
A parlamenti bizottsági helyek újraosztását kezdeményezi várhatóan az MSZP, miután a kisgazdafrakció létszáma öt fővel csökkent. Hasonlóan nyilatkozott Lányi Zsolt, a kisgazdapártból távozott képviselő is, miután tárgyalt a házelnökkel. A Fidesz nem kommentálta a felvetést.
,,A kisgazda elnöki posztok számát csökkenteni kellene, hiszen kevesebb képviselő van jelenleg a frakcióban, mint amikor a parlamenti bizottsági tisztségeket elosztottuk" - nyilatkozta az Indexnek Vancsik Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese hozzátéve, hogy a frakciónak még nincs hivatalos álláspontja az ügyben.

Vancsik: 'módosítani kell a hat párti megállapodást'

Vancsik Zoltán
A kisgazda elnöki posztok számát csökkenteni kellene
Vancsik az Indexnek kifejtette, hogy a kérdés rövidesen a frakció elé kerül, ahol megvitatják a lehetséges megoldásokat. A szocialista politikus szerint két eset lehetséges. Vagy MSZP-s és SZDSZ-es honatyák között osztják fel az FKGP megfogyatkozásával megüresedett tiszteket, vagy a független képviselők kapnak vezető posztokat a bizottságokban, hiszen az Alkotmánybíróság határozata szerint - bár az eddigi gyakorlatban ez nem fordult elő - független képviselők is kerülhetnek elnöki beosztásba a parlamenti munkacsoportokban.

Mindenképpen szükség lesz hat párti egyeztetésre az ügyben - tette hozzá Vancsik. ,,A megállapodást már kétszer módosítottuk, ezért reális, hogy harmadszorra is korrigálják a pártok a bizottsági tisztekről szóló korábbi döntést az országgyűlés megváltozott személyi összetétele szerint"- mondta az Indexnek a szocialista politikus.

Vancsik szerint, ha a hat parlamenti párt nem módosítaná korábbi megállapodását, a szocialisták - a házbizottságokra vonatkozó íratlan szabályok szerint - valószínűleg megszavaznák a kisgazda jelölteket.

Lányi: 'a függetlenek nem alakítanak frakciót'

Lányi Zsolt volt kisgazda-alelnök szerdán Budapesten tárgyalt Áder Jánossal, az országgyűlés elnökével, ahol szintén szóba került a kérdés. Elképzelhető - mondta Lányi az MTI jelentése szerint - hogy mivel az FKGP-frakció létszáma 10 százalékkal csökkent, ezért kevesebb hely jár nekik az országgyűlési testületekben, az arányok megváltozása miatt. Lányi Zsolt szavai szerint a házelnök megkérdezte, hogy alakítanának-e a függetlenek új frakciót. A független honatya jelezte, hogy ezt nem tartja fontosnak. "A függetlenek különböző filozófiát vallanak, értük nem tudok felelősséget vállalni, csak azokért, akikkel közösen távoztunk" - jelentette ki Lányi Zsolt.

A Fidesz nem foglalkozik 'egyéni véleményekkel'

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője megkeresésünkre annyit mondhatott, hogy nem tiszte foglalkozni egyéni szocialista elképzelésekkel. Ha azonban érdemben szóba kerül a kérdés, szívesen áll rendelkezésünkre - nyugtatta meg az Indexet a frakció szóvivője.  • Eladnék
  • Hírek