Emőke
-4 °C
9 °C

Új vagyonnyilatkozatot kell tenniük a képviselőknek

2001.01.24. 17:12
Félórás villámülést tartott a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló parlamenti bizottság, amelyen felszólították a képviselőket: február végéig nyújtsák be a testületnek eddig tett valamennyi vagyonnyilatkozatukat, illetve tegyenek egy új bevallást jelenlegi javaikról. A testület ábécésorrendben kutakodik majd a honatyák zsebeiben, de bárki kérhet soronkívüliséget. Répássy Róbert szerint Torgyán József lehet az első, a pártelnök azonban eddig csak a sajtóban jelezte, hogy soronkívüliséget kér, a vizsgálóbizottságnál még nem jelentkezett.
Március elsején tartja legközelebbi ülését a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló parlamenti bizottság. A testület következő üléséig várja a honatyák eddig tett valamennyi vagyonnyilatkozatát, azokat is, amelyeket esetleg már megsemmisítettek. Ebben az esetben a képviselőnek az akkori helyzetet tükröző bevallást kell készítenie, de a pillanatnyi vagyoni helyzetét tükröző nyilatkozatot is csatolnia kell.

Felemás bizottság

Répássy Róbert
Az újkori demokrácia működésének történetében ez az első olyan parlamenti bizottság, amelyben nem képviselteti magát valamennyi párt. A testületbe egyáltalán nem delegált tagokat az MSZP, az SZDSZ, de még az MDF sem. A bizottság most elfogadott ügyrendje szerint a képviselőket ábécésorrendben hívják a testület elé, bárki kérhet azonban soronkívüliséget. Torgyán József bejelentette korábban, hogy kérni fogja: ő legyen az első képviselő, akinek megvizsgálják a vagyoni helyzetét.

Kezdhetik Torgyánnal

Répássy Róbert, a bizottság fideszes elnöke szerint nincsen akadálya annak, hogy Torgyán Józseffel kezdjék a vagyonvizsgálatokat, a pártelnök-miniszter azonban a grémiumnál még nem jelentette be ebbéli szándékát. Igaz, szerdáig erre nem is volt módja, mert ekkor állt fel a bizottság.

A grémiumnak semmilyen lehetősége nem lesz arra, hogy szankcionálja a renitens képviselőket, igaz, a vizsgálatot akkor is lefolytatják, ha nem érkezett be a képviselő vagyonnyilatkozata. Azt egyelőre még sejteni sem lehet, hogy ilyen esetekben milyen módon állapít meg bármit is a testület.