Áder: Maffiamódszerekkel menti Princzet a kormány

2003.03.17. 16:32
A parlament hétfői ülésén Kuncze Gábor és Kovács László az ünnepi rendzavarásokról elmélkedett. Áder János a Postabank-üggyel kapcsolatban maffiamódszerekkel vádolta a kormányt.
A március 15-i megemlékezések, és azokon történt bekiabálások, atrocitások apropóján Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a megemlékezések méltóságáról és a pártok együtt ünnepléséről elmélkedett hétfőn a parlament hétfői ülésén. Azon vágyának adott hangot, hogy "jó lenne, ha a parlamenti pártok együtt tudnának ünnepelni".

Az ünnep mindenkié

Felelőtlen embereknek nevezte Kuncze Gábor azokat, akik fütyüléssel, és mások megemlékezésének a megzavarásával adtak nemtetszésüknek hangot. "Senki sem sajátíthat ki egyetlen nemzeti ünnepet sem, és senki sem gyalázhat másokat emlékezésükben" - jelentette ki. A parlamenti pártokat felszólította, hogy határolódjanak el a hétvégi rendzavarásoktól.

Kovács László külügyminiszter reagálásában a véleményszabadságot ugyan alapjognak nevezte, de felhívta a figyelmet, hogy vannak helyzetek, amelyekben az embereknek vissza kell fogniuk magukat, ebben a politikai kultúra és a jó ízlés lehet segítségükre.

Az ellenzéket azzal vádolta, hogy csak addig voltak nekik fontosak az ünnepek, ameddig hatalmon voltak.

Áder a Princz-ügyről

Áder János maffiamódszerekkel vádolta a Postabank és Princz Gábor nyilatkozatai kapcsán a kormánypártokat. - Ezek maffiamódszerek, így az olasz maffia működött a 70-es és 80-as években, az olasz maffia tudta ilyen módszerekkel befolyásolni az ellene folyó eljárásokat - vélekedett a fideszes képviselő.

Lamperth Monika szerint ugyanakkor az ellenzéknek kellene elgondolkodnia azon, hogy vajon miért nem adták ki a rendőrség kérésének ellenére sem azt a titkos KEHI jelentést, amelyet még 2000 végén juttattak el Bártfai Bélának, a MeH akkori politikai államtitkárának, és Demeter Ervinnek, a nemzetbiztonság akkori első emberének, és amelyet az új kormány a rendőrségnek elküldött, ami után 72 órával nyomozás indult.

Kovács és a bíróság

Répássy Róbert, fideszes képviselő azt kérdezte Kovács László külügyminisztertől, hogy a régi reflexek élnek-e benne, amikor "magához rendelte a bíróságot" egy perben. A Magyar Nemzet a múlt héten írta meg, hogy a külügyi tárca vezetője, közfeladatainak ellátására hivatkozva kimentette magát tanúkénti meghallgatása alól, és azt kérte a bíróságtól, hogy más időben és a munkahelyén, a Külügyminisztériumban hallgassák meg őt. Répássy szerint erre csak a megjelenést kizáró életkor, betegség vagy testi fogyatékosság esetén lenne mód. Kovács a jogi osztályvezetőjével íratta meg a levelet, amely szerinte jogilag is megalapozott, ráadásul "vagy itt vagyok, vagy ott vagyok" - mondta.

Erre a Fidesz padsoraiból lemondásra szólították fel bekiabálva, amire fel Kovács azt kérdezte kíváncsiskodva Harrach Pétertől, az Országgyűlés alelnökétől, hogy bevezették-e már a kollektív interpellációt.  • Tippek
  • Bankszámla