Szilárda
-4 °C
3 °C

A Fidesz és az MDF nem fogadja el az őszi ülésezési rendet

2002.07.11. 17:34
Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az Országgyűlés elnöke által előterjesztett, az őszi ülésezési rendre vonatkozó javaslat elfogadhatatlan. A jobboldal kevesli, hogy csak kéthetente szavazhat.
Balsai István és Rogán Antal csütörtöki közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Szili Katalin házelnök javaslata szerint, bár hetente ülésezne az Országgyűlés, szavazásokra csak kéthetente kerülne sor.

Jogtörés

A Fidesz és MDF képviselője egyetértett abban, hogy a munkarendre tett javaslat ellentétes a házszabállyal, amelyben nem szerepel a házelnök által megalkotott új megnevezés, az "üléshét".

Az MDF frakcióvezetője szerint a több mint 100 éves alapvető képviselői jogot, az interpellációs jogot töri meg, hogy a nem szavazós héten elhangzott interpellációra adott válaszról nem azonnal, hanem a következő héten szavaznak.

Balsai István úgy véli, az MSZP és az SZDSZ kampányidőszakban tett ígéretével szemben mégsem állítják vissza a heti ülésezési rendet, és a Ház elnöke - korábbi kijelentésével ellentétben - erről nem egyeztetett a parlamenti frakciókkal.

"Munkahét és randevúhét"

Rogán Antal kijelentette, hogy ez a javaslat azt jelenti, a kormánytöbbség képtelen a határozatképesség fenntartására, és ezért akar áttérni a kéthetes ülésezési rendre úgy, hogy "van egy munkahét és van egy randevúhét". Hozzátette, hogy a valódi kéthetes ülésezési rendet a Fidesz támogatná, de ez az "álszent politikai magatartás" elfogadhatatlan számára.

"A kormánytöbbség vegye komolyan a parlamenti munkát - hangoztatta a fideszes politikus -, a parlamenti többség nem először szegi meg választási ígéreteit, hiszen azt mondták a kampányban, hogy az interpellációkat átengedik az ellenzéknek; nem ez történik, a miniszterelnök pedig, a korábbi ígérettel ellentétben, csak 3-4 hetente tartózkodik az ülésteremben az azonnali kérdések ideje alatt."

Medgyessy vagyonát vizsgálnák

Újságírói kérdésre válaszolva az ellenzéki politikusok egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy amennyiben kellő indok van, kezdeményezik az Országgyűlés mentelmi bizottságánál a Medgyessy Péter vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárás megindítását.

A házelnök szerint nincs gond a javaslattal

Szili Katalin, a házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten leszögezte, a javaslatnak egyetlenegy olyan pontja sincs, amelyik ellentétes lenne a házszabállyal.

"Az ellenzéki képviselőknek minden héten lehetőségük lesz arra, hogy azokat a jogosítványokat gyakorolják, amelyeket a házszabály számukra lehetővé tesz" - tette hozzá, megjegyezve, hogy maximálisan teljesítik azokat az ígéreteiket, amelyek a heti, azaz a folyamatos ülésezési rendre vonatkoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!