Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Másfélmillió útlevél jár le

2002.12.10. 06:50
Fél éven belül másfél millió útlevél jár le, így az okmányirodákban továbbra is hosszú sorban állásra kell számítani. Az önkormányzatoknak saját finanszírozásból kellene a gépek számát növelni, és a többletmunkát finanszírozni - írja a Népszava.
Másfélmillió régi típusú, fóliaragasztásos útlevél veszti el érvényességét 2002 novembere és 2003. augusztus 31. között - értesült a Népszava. A már most is forgalomban lévő új útlevelek gravírozottak.

Online küldjék a kérelmeket

A Belügyminisztérium (BM) Központi Hivatalába dömpingszerűen várhatók a hosszabbítást célzó kérelmek. Pongrácz Tamás, a BM Központi Okmányiroda helyettes vezetője a Népszavának elmondta: a tömeges igénylés nem fog problémát okozni az okmányirodákban, hiszen a számítógépes rendszer már alkalmas arra, hogy azon keresztül online küldjék a kérelmeket a BM Központi Hivatalba, a személyi állomány bővítéséről pedig folyamatosan gondoskodnak majd.

Önkormányzati szakemberek véleménye szerint előfordulhat, hogy az irodák leterheltsége tovább fokozódik, és jelentősen megnő a várakozási idő. A feladatra többletfinanszírozás nincs. Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: saját finanszírozásból kellene a gépek számának bővítését, és a többletmunkaerő előteremtését is megoldaniuk a helyhatóságoknak akkor, amikor a költségvetésben még a közalkalmazotti béremelés fedezetét sem tudta megfelelően garantálni a kormány - írja a Népszava.

Az emelés híre dömpinget okoz

Nem a mostani lesz az első útlevél-hosszabbítási roham azóta, hogy 1989-ben alkotmányos alapjoggá vált a külföldre utazás. Az akkor tömegesen kiváltott útiokmányok 5 évvel később többé-kevésbé azonos időpontban jártak le. Az 1993-as csúcsot 1998-ban újabb roham kísérte, ekkor ráadásul az okmány kiváltása kapcsán fizetendő illeték emelésének híre is dömpinget okozott. Ez a folyamat magától értetődő, s nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ezek a szükségszerű csúcsidőszakok ellaposodjanak - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!