Vezet a koalíció Budapesten

2006.06.01. 17:48
Demszky Gábor újraválasztására látja a legnagyobb esélyt a Medián, s bár az MSZP fölényesen vezet a budapesti pártválasztók körében, a Fővárosi Közgyűlésben gyengébbek lennének a szocialisták, ha most egyszerre rendeznék a parlamenti és az önkormányzati választásokat.

Az SZDSZ megbízásából a Medián közvélemény-kutató intézet felmérést készített a budapestiek választási preferenciáiról. A kutatás szerint a teljes fővárosi népességen belül, a választani tudók között és a választani tudó "biztos" szavazók között is az MSZP vezet fölényesen, ha parlamenti választásról lenne szó.

Ha az Országgyűlésbe kéne küldeni képviselőket, az MSZP a teljes népesség körében relatív, a másik két kategóriában abszolút többséggel vezet Budapesten. A Fidesz jelentősen elmarad a szocialistáktól, az SZDSZ pedig 9-11 százalékon áll a különböző kategóriákon belül, az MDF 5-6 százalékos, a MIÉP pedig 1 százalékos támogatottságot élvez.

Fölényesen vezet az MSZP

Az MSZP-re a teljes népesség 43, a választani tudók 53, a választani tudó biztos szavazóknak pedig szintén 53 százaléka voksolna a május 5. és 16. között, 1500-as mintán készült Medián-felmérés szerint.

Az SZDSZ a teljes népesség körében 9 százalékos támogatottságot élvez, a biztos szavazók és a választani tudók pedig 11-11 százalékban választanák ezt a pártot a fővárosban. Az MDF a teljes lakosság 5 százalékának bizalmát élvezi, a másik két kategória esetében 6 százalék a mutatójuk.

A Fidesz 22 százalékot kapna a teljes választói körben, 27 százalékot a választani tudók között, és 28-at a biztos szavazók között.

A MIÉP mindhárom kategóriában 1 százalékon áll.

A közgyűlésben gyengébb lenne az MSZP, mint a Parlamentben

Érdekes, hogy ha a főváros közgyűlésbeli választásokat kérdezték a Medián munkatársai, gyengébb az MSZP támogatottsága, erősebb a Fideszé, és különösen erős a szabad demokratáké, legalábbis az általános pártpreferenciákhoz képest. Az MDF és a MIÉP támogatottsági aránya hasonló az általános megítéléshez.

Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaira szavazva az embereknek csak 36 százaléka támogatná az MSZP-t, a választani tudóknak is csak 47 százaléka voksolna rájuk, a biztos szavazók körében valamivel jobb a szocialisták megítélése: 48 százalék.

A Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben: 23-29-30 százalékokat kapna. (23 százalékon a teljes népesség körében állnak, a biztos szavazóknál pedig 30-on.)

Az SZDSZ jobban áll, ha a fővárosról van szó

Az SZDSZ-t a Fővárosi Közgyűlésben jobban támogatnák a szavazók, mint a Parlamentben: 12-16-16 a párt támogatottsága, vagyis a biztos szavazóknak a 16 százaléka állna a liberálisok mellé, a közgyűlési szavazáson, a teljes népesség körében pedig 12 százalékot kapnának.

Az MDF-nél a teljes népességben 4 százalék a mutató, a választani tudók esetében 6 százalék, de a biztos szavazóik csak 4 százalékot tesznek ki, ha a Fővárosi Közgyűlésről van szó.

A MIÉP mindhárom kategóriában megintcsak 1 százalékon áll.

A sajtóban többször megjelentek találgatások a lehetséges főpolgármester-jelöltek személyéről, a budapestiek Demszkyn kívül nem nagyon hallottak más lehetséges jelöltről, őt viszont elsöprő többségben (87 százalék) említették már "fejből" is. (Kártyáról további hat százalékot mondta ezt.) Rajta kívül a legutóbbi választás jelöltjeit mondták a legtöbben, de Schmitt Pál és Gy. Németh Erzsébet nevét is a fővárosiak kevesebb mint fele hallotta Demszky lehetséges kihívójaként.

Az adatfelvétel idején még nem dőlt el, hogy a főpolgármester újraindul-e, illetve hogy az SZDSZ vagy a koalíció közös jelöltjeként, a sajtóértesülések szerint ugyancsak a főpolgármesteri székre aspiráló Molnár Gyula szocialista polgármesterről viszont kevesebb mint 10 százaléknyian mondták "fejből" vagy rákérdezésre, hogy az ő neve is felmerült (5+4 százalék).

Kire szavaznának valószínűleg vagy biztosan?

2006 májusában a lehetséges főpolgármester-jelöltek közül Demszky Gáborról mondták a legtöbben, hogy valószínűleg vagy biztosan rá szavaznának: a válaszokból képzett százfokú skálán a vélemények átlaga közepesnek, 48 pontnak adódott. (Ez a januári 42 pontos adathoz képest jelentős emelkedés.)

Demszky mögött jóval elmarad Gy. Németh Erzsébet (38 pont) és Molnár Gyula (37 pont), ráadásul az utóbbi esetében az átlag sokkal kevesebb fővárosi véleményét tükrözi amiatt, hogy Demszkyhez képest is alig ismerik a budapestiek. Mindkét MSZP-s politikus támogatottsága csökkent egyébként januárhoz képest: 40-ről 38 pontra, illetve 42-ről 37 pontra, ez utóbbi Molnár Gyula adata.

Januártól májusig Schmitt Pál is jelentősen visszaesett: támogatottsága 39-ről 33 pontra esett, ha azt kérdezték, viszont feljövőben van egy másik fideszes politikus, Cselovszki Zoltán. Neki 17-ről 28 pontra emelkedett ebben az időszakban a támogatottsága.

Horváth Csaba MSZP-s II. kerületi polgármester támogatottsága is gyengült: 31-ről 29-re, akárcsak a jobboldali Tarlós Istváné, aki Óbudán polgármester (33-ról 28-ra).

Ki a legesélyesebb?

Demszky Gábor támogatottságához képest jóval határozottabb az a vélemény, hogy ha elindulna, ő lenne a legesélyesebb a győzelemre: a százfokú skálán 58 pontot ért el a vélemények átlaga. (Januárban még csak 50 pontot kapott a főpolgármester.) Gy. Németh Erzsébet győzelméről ismerői már jóval kevésbé vannak meggyőződve (40 pont), Schmitt Pált és Molnár Gyulát pedig még ennél is kevésbé tartják esélyesnek (átlaguk 33 és 32 pont). Schmitt esetében drasztikus az esélyesség csökkenése: 44-ről esett vissza 33 pontra.

Demszky tehát az elmúlt négy hónapban nemcsak saját korábbi, hanem riválisai eredményeihez képest is jelentősen növelni tudta a választási győzelmére vonatkozó lakossági várakozásokat.

Demszky győzelmi esélye az őszi választásokon jelentősen megnőtt a budapestiek szemében az elmúlt négy hónapban, és nemcsak a Demszky sikerét valószínűsítők, hanem az azt biztosra mondók aránya is. 2006 májusában a fővárosiak fele vélekedett úgy, hogy Demszky győzhet a főpolgármester-választáson, és minden nyolcadik vette biztosra, hogy Demszky a posztján marad majd.  • Hírek
  • Támogatások