Ungár Klára távozik az autópályacég igazgatóságából

2003.03.07. 17:56
Csőzik László után Ungár Klára a második szabad demokrata ügyvivő, aki megválasztása miatt lemond valamely állami cég vezetésben viselt tisztségéről. Ungár Klára a Nemzeti Autópálya Rt. igazgatóságából távozott, ugyanakkor megtartaná az ÁPV Rt-ben viselt fb-tagságát, mert befejezne különböző vizsgálatokat, így a pártelnök állásdoglalását kérte az ügyben.
Összeférhetetlen az SZDSZ ügyvivői tisztségével állami cégekben pozíciókkal rendelkezni - vélekedett a Nap Kelte hétfői adásában Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnök, utalva, hogy Ungár Klárának döntenie kell megbízásai közül az SZDSZ ügyvivőséget, vagy az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságot adja fel.

Csőzik már távozott>

Egy nappal később a pártelnök a Népszabadságnak azt mondta, minden ügyvivőnek magának kell eldöntenie, mi módon szünteti meg az összeférhetetlenséget, de SZDSZ-ügyvivő nem lehet állami cégben tisztségviselő. Csőzik László, az SZDSZ Új Generáció elnöke a pártelnöki nyilatkozat után két nappal jelentette be, hogy távozik a Hungexpo felügyelőbizottságából.

Ungár tovább vizusgálódna fb-tagként

Lemondott Ungár Klára szabaddemokrata ügyvivő a Nemzeti Autópálya Rt.-ben vállalt igazgatósági tagságáról és arra kéri az SZDSZ elnökét: döntsön arról, hogy továbbra is betöltheti-e az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-ben vállalt felügyelőbizottsági posztot.

Ungár Klára az MTI-nek pénteken nyilatkozva rámutatott: az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának SZDSZ-es delegáltjaként ő vezeti a CD Hungary korábbi privatizációjának, illetve a Millenáris Park beruházásának vizsgálatát. Arra kérem a visszahívás jogával rendelkező Kuncze Gábort, döntse el, hogy felügyelőbizottsági tagként folytathatom-e ezeket a vizsgálatokat - fogalmazott az ügyvivői testületbe (üt) szombaton beválasztott Ungár Klára.

Precedens nélkül

Emlékeztetett: korábban valóban nem volt arra precedens, hogy üt-tagok egy állami gazdasági társaság menedzsmentjében, illetve operatív vezetésében, igazgatóságában is szerepet vállaljanak. Ennek kapcsán megerősítette, hogy az üt-ben korábban született megállapodás értelmében kezdeményezte visszahívását a Nemzeti Autópálya Rt. igazgatóságából. Hozzátette: az eddigi gyakorlat szerint azonban nem ütközött akadályba az SZDSZ üt-tagság és a különböző állami gazdasági társaság betöltött felügyelőbizottsági poszt együttes vállalása.  • Hírek
  • Bankszámla