Vencel
13 °C
23 °C

Ungár beszólt Magyar Bálintnak is az 'ilyen-olyan ügyekért'

2003.10.02. 21:55
A kormány ugyan eddig még nem bukott meg, ám kérdés, hogy "ha így folytatja, meg fog-e bukni" - jelentette ki Ungár Klára. Az SZDSZ ügyvivője Egerben egy fórumon ismét beszólt a koalíciónak. Ungár hasonló tartalmú teljesítmény-értékelésével szeptemberben hívta fel magára a figyelmet, melynek következtében Kuncze Gábor pártelnök nem látta volna akadályát, hogy az egykor a Fideszben kezdő politikus ismét az ellenzéki pártban folytassa karrierjét.
"A közvélemény-kutatási adatok ijesztőek", hiszen kormánypártként csak az MDF népszerűsége csökkent olyan tempóban, mint most az MSZP-é, viszont az MSZP-nek ezt taxisblokád nélkül sikerült megismételnie - hangsúlyozta az SZDSZ ügyvivője az Egri Liberális Klub fórumán.

A pénzügy szakmailag nincs a helyén

Ungár úgy vélte, hogy a pénzügyi kormányzat "szakmailag nincs a helyén", és László Csaba pénzügyminisztert le kellett volna váltani. Magyar Bálintnak is le kellett volna mondania, amikor az oktatási tárcánál kiderültek az "ilyen-olyan ügyek" a nyár elején -tette hozzá Ungár Klára. A politikus súlyos politikai hibának nevezte, hogy májusban még úgy nyilatkozott a kormányzat, hogy minden rendben van a magyar gazdaságban, ugyanis ezt követően mindenkit "sokkolt" és váratlanul ért az adóemelés bejelentése, mert nem tudták, hogy miért van erre szükség. Szakmai hibaként értékelte a sáveltolást is, ami "az intézkedést követő kényszerű kamatemelés miatt több tízmilliárd forinttal növelte meg az államháztartási hiány finanszírozásának költségét".

A balhét nem a kollégáknak kellett volna elvinni

Az SZDSZ-es tárcák közül jónak ítélte Ungár Klára a hírközlési és a gazdasági minisztérium működését, miközben a környezetvédelmi tárcáról úgy nyilatkozott, hogy "kevés az idő az ott folyó munka megítéléséhez". Az oktatási tárcáról szólva emlékeztetett: nagyon komoly belső konfliktus volt az SZDSZ-ben, amikor kiderültek az "ilyen-olyan ügyek". "Mi többen azt képviseltük, hogy egy miniszter felelősséggel tartozik a minisztériumáért (...), és ezt a balhét nem a kollégáknak kellene elvinnie, hanem neki kéne a lemondását benyújtania. (...) Azt szerettük volna, ha ezt magától megteszi. Ő nagyon nem értette, hogy miért van felelőssége" - mondta Ungár Klára Magyar Bálintot bírálva.

"Komoly hiba volt Medgyessy Pétertől, hogy megvédte László Csaba pénzügyminisztert, aki a nyáron több szakmai hibát követett el" - jelentette ki még szeptemberben nagy feltünést keltve a szabad demokraták politikusa. Ungár Klára az SZDSZ "belső ellenzékének" tanácskozásán kritizálta először a kormányt, különösen a gazdasággal kapcsolatos lépései miatt. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök az éles kritikára reagálva kijelentte, hogy nem látná akadályát, hogy az egykor a Fideszben kezdő politikus ismét az ellenzéki pártban folytassa karrierjét. A pengeváltást követő napokban azonban a kibékülés jeleként Ungár és Kuncze közös interjút adott a közszolgálati tévének.