Vilhelmina
10 °C
21 °C

Antall munkatársa szerint nincsenek hiteles ügynöklisták

2005.03.23. 09:29
Jellemtelen hatalmi harc áll az ügynökügyek hátterében, véli Antall József kormányfő kabinetirodájának egykori vezetője. Várhelyi András szerint nincsenek hiteles listák, az ügynököket, Magyarország titokvédőit pedig tönkre tette a hercehurca. A többségük Várhelyi szerint kiskocsmákban unicumozva tölti megkeseredett napjait.

Figyelemelterelő cirkusznak tartja az ügynöklistázást Várhelyi András, a néhai Antall József kormányfő közeli munkatársa. Az 1992december 1-től 1994 július 14-ig a Miniszterelnöki Hivatal IV. kabinetirodáját vezető Várhelyi munkája során rálátással bírt a titkosszolgálatok tevékenységére is, írja a Népszabadság.

"Csak énmagam kilencféle listát láttam", nyilatkozta Várhelyi a Népszabadságnak. Véleménye szerint az ügynöklistabotrányok hátterében hatalmi harc rejlik. "A szomorú az egészben az, hogy a hatalomért folytatott jellemtelen bírkózásban feláldoznak tízezer embert, a Magyar Köztársaság titokvédőit", mondta.

A titokvédők elmondása szerint kétdiplomás emberek, akik részben elmenekültek a titkosszolgálatoktól, részben kimentették őket a titkosszolgálatoktól, vagy egyszerűen csak elvesztették állásukat és életüket. "Most kiskocsmák mélyén üldögélnek unicumot szürcsölgetve", írta le egy volt ügynök mindennapjait Várhelyi.

A volt irodavezető szerint a gondot az okozta, hogy nem valósult meg Antall József terve a titkosszolgálatokkal. Antall összevonta volna a titkosszolgálatokat az ügynökállománnyal együtt. A terv, Várhelyi szerint Boross Péteren bukott el.