Emma
9 °C
26 °C

Elvihetik az állami pénzeket a nagy egyetemek

2006.11.14. 08:10
Miközben jövőre összesen 4800 új bölcsész képzését kezdi finanszírozni az állam, a négy nagy egyetemre 6200-at vehetnek majd fel. Azaz, a Magyar Hírlap értesülései szerint, a kisebb egyetemek állami finanszírozás nélkül maradhatnak.

Az összes állami finanszírozást elviheti Magyarország négy-öt legnagyobb egyeteme, írja a Magyar Hírlap a birtokába került kormányzati előterjesztésre hivatkozva. Az úgynevezett kapacitásszámok alapján kidolgozott elosztási módszer alapján előfordulhat, hogy a kisebb egyetemeken minden hallgatónak fizetős képzésre kell majd járnia.

A Magyar Hírlap számításai szerint a kormány által meghatározott kapacitásszám, azaz a tanintézménybe felvehető hallgatók keretszáma alapján a nagy egyetemek elszipkázhatják az összes, államilag finanszírozott képzésre jelentkező hallgatót. A kapacitásszámot a tavalyi felvételik alapján állapítják meg.

A Hírlap szerint így a bölcsészképzésben a négy legnagyobb egyetemen (az Eltén, Pécsen, Szegeden és Debrecenben) négyezerről 6200 főre nőhet a keretszám, azaz ez a négy intézmény önmagában elszívhatja a 4800, államilag finanszírozott bölcsészhallgatót.

Jogi és államigazgatási területen még nagyobb lehet a verseny a hallgatókért, hiszen ott az ELTE jogi karára és a Közgáz államigazgatási karára is több hallgatót lehet majd felvenni, mint ahányat államilag finanszíroznak.

A Magyar Hírlap birtokába került tervezet szerint a jövőben az állam képzési trerületenként, jelentkezésük sorrendjében kezdi majd szétosztani a hallgatókat az egyetemek között. Ha egy egyetemen a keretszámot nem töltik ki az államilag finanszírozott hallgatók, a fennmaradó helyekre költségtérítéseseket vehetnek fel. A nagy egyetemek tehát akkor szipkázhatják csak el az állami támogatásokat, ha továbbra is ezeket jelölik meg első helyeken a felvételizők.