Judit
2 °C
7 °C

Homályos elképzelések az uniós ajánlatról

2002.02.13. 07:57
A lakosság egyharmada nem is hallott az EU javaslatáról, amelyet a csatlakozásra váró országok mezőgazdaságának támogatására dolgoztak ki, és több mint egyharmaduk nem tud választ adni arra a kérdésre sem, vajon az unió jobb, ugyanolyan, vagy rosszabb feltételeket ajánlott-e Magyarországnak, mint a többi tagjelölt országnak – derül ki a Gallup Intézet frissen közzétett kutatásából.
A Magyar Gallup Intézet február 8-10-én telefonos közvélemény-kutatást végzett az Európai Unió Bizottsága által a csatlakozni kívánó országoknak tett javaslattal , és annak fogadtatásával kapcsolatban. Arról, hogy az Európai Unió javaslatot dolgozott ki az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országok tervezett mezőgazdasági támogatásairól, a felnőtt magyar állampolgárok 70 százaléka hallott február második hetében. A magyar felnőttek 22 százaléka nem hallott erről és 8 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre.

Rossz vagy jó az EU ajánlata?

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió jobb, ugyanolyan, vagy rosszabb feltételeket ajánlott-e Magyarországnak, mint a többi csatlakozni akaró országnak, a magyarok több mint egyharmada (36%) nem tudott válaszolni. A kérdésre válaszolók 48 százaléka szerint Magyarország rosszabb ajánlatot kapott az Európai Uniótól, mint a többi csatlakozni vágyó ország. Azok, akik – a tényekkel összhangban – úgy tudták, hogy Magyarország ugyanolyan ajánlatot kapott az EU-tól, mint az összes többi csatlakozásra váró ország, a magyar felnőttek mindössze 40 százalékát alkották, és voltak olyanok is, 12 százaléknyian, akik úgy tudták, hogy Magyarország jobb ajánlatot kapott az EU-tól, mint a többiek.

Összességében a magyar felnőtt lakosság mindössze 18 százaléka volt tisztában azzal, hogy Magyarország ugyanolyan feltételeket kapott az Európai Unió javaslatában a mezőgazdasági támogatásokra vonatkozóan, mint a többi csatlakozni kívánó ország.

Pártállástól függő vélemények

Az MSZP szavazóinak 39%-a úgy "tudta" hogy az EU ajánlata rosszabb Magyarország számára, mint a többi csatlakozni kívánó ország számára. Az MSZP szavazói közül mindössze 28 százaléknyian voltak azok, akik a tényekkel megegyezően úgy tudták, hogy az EU ajánlata azonos feltételeket tartalmaz Magyarország számára, mint a többi csatlakozni kívánó országnak. A Fidesz-MDF szavazók egynegyede, és a pártpreferenciával nem rendelkező bizonytalanok 29 százaléka is úgy tudta, hogy Magyarország kedvezőtlenebb feltételeket kapott az EU ajánlatában, mint amilyeneket a többi csatlakozni vágyó ország kapott.

A legnagyobb ellenzéki párt szavazóinak 28%-a, a Fidesz-MDF lista szavazóinak 30%-a, a pártpreferenciával nem rendelkező bizonytalanoknak már 45%-a pedig nem tudott erre a kérdésre választ adni, azaz nem tudta, hogy a Magyarországnak adott EU-ajánlat jobb, ugyanolyan, vagy rosszabb-e, mint amilyet a többiek kaptak.

A kormány felelőssége

Az emberek 21 százaléka véli úgy, hogy a magyar kormány az EU-csatlakozás terén hibázott, jobb külpolitikával kedvezőbb feltételeket is elérhetett volna a mezőgazdasági támogatások dolgában. A magyarok 45 százaléka azonban ezzel nem ért egyet és úgy véli, hogy a magyar kormány nem hibáztatható az EU ajánlatáért, 34% pedig nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben.

Az MSZP szavazóinak már egyharmada (33%) úgy gondolta, hogy a kormány hibáztatható az EU ajánlata miatt. A Fidesz-MDF lista szavazóinak természetesen erről más volt a véleményük: csak 7% gondolta, hogy a kormány t felelősség terheli a Magyarországnak kedvezőtlen ajánlat miatt, 70%-uk szerint viszont a kormány nem hibáztatható az EU ajánlatáért.

A pártpreferenciával nem rendelkező bizonytalanok 21%-a gondolta úgy, hogy a kormányt felelősség terheli az EU ajánlatáért, 33%-uk ellenben úgy gondolta, hogy a kormány ezért nem tehető felelőssé. Akik úgy hiszik, hogy az EU-tól kapott ajánlat rosszabb, mint amit a többi csatlakozni kívánó ország kapott az Európai Uniótól, azoknak 41 százaléka gondolja úgy, hogy ezért a kedvezőtlen ajánlatért a kormány a felelős. Azok körében viszont, akik tisztában voltak vele, hogy Magyarország mindenben azonos ajánlatot kapott, mint a többi csatlakozásara váró állam, a kormányt hibáztató vélemények aránya csak 19 százalékos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?