Bernadett
-2 °C
4 °C

Athén: mérget venni a csatlakozásra

2003.04.16. 12:20
A görög rendőrség nagy erőkkel készül a szerda délutánra bejelentett béketüntetésre. Sok athéni ablakban szivárványszínű békezászló, békejeles lepedő takarja el a napot. A város polgárai mégis inkább a csatlakozási szerződés aláírásával vannak elfoglalva. Már csak azért is, mert az ünnepség miatt Athén belvárosának jókora részét a rendőrség lezárta.
A személyzet nevében köszönöm, hogy részesei lehettünk ennek a történelmi eseménynek - hálálkodott a Malév 9232-es sűritő járatának pilótája, miután kedden 19 óra 28 perckor az athéni reptér betonjára tette a magyar kormányküldöttséget szállító Boeinget.

Visszafogott ceremónia

Gunter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa
Fotó: EPA/NOPI
Mire a nagy felhajtás? - kérdezhetné Gunter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa, aki a napokban egy német lapnak nyilatkozta: a bővítés lendülete kifulladt, az újoncok USA-t támogató levele tovább mélyítette a szakadékot a tagok között, visszafogott ceremónia lesz az athéni.

Izgalmak azért lesznek

Izgalmakra mégis lehet számítani. A magyar küldöttség egyen máris túl van: a Magyar Televíziónak műsort gyártó Friderikusz Sándor lejárt útlevelet hozta magával a repülőtérre, ám érvényes okmányát még idejében utánahozták. Miután a magyar delegáció minden tagja sikeresen görög földre ért, arra már most mérget lehet venni, hogy a 25 ország politikusai - köztük Tony Blair brit, Gerhard Schröder német, Jose Maria Aznar spanyol kormányfő, Chirac francia elnök - hibátlanul megoldják feladatukat. Aláírásuk a megfelelő helyre kerül, majd a papirból felnézve üdvözült pillantást vetnek majd az Agorával szemközti, egyébként biztonsági okokból napok óta zárva tartó Akropoliszra.

Békés lesz-e a béketüntetés?

Fotó: EPA/Louisa Gouliamaki
Az izgalmak nem is erre vonatkoznak. Egyelőre nem tudni, hogy valóban békés lesz-e az erre a napra bejelentett béketüntetés. A görögök mindenesetre szeretik demonstrálni békevágyukat. Sok athéni lakást - különösen a Plakan, az itteni bohémnegyedben - szivárványszínű, PEACE feliratú zászló, békejeles lepedő takar el a napfény elől. Az utcákon rácsos ablakú rendőrbuszok cirkálnak, az aláírási ünnepség tágabb környékét, úgy egy Városliget-nagyságú területet, lezártak.

Küzdelem a helyi bin Ladenekkel

A görög hatóságoknak a globális terrorizmus fenyegetése mellett meg a helyi bin Ladenjeikkel is meg kell küzdeniük, habár a November 17-e nevű szervezet épp felszámolás alatt áll. A diáklázadás 1973-as leverésének dátumát viselő csoport egyik utolsó akciója a brit katonai attasé meggyilkolása volt, majd egy sikertelen robbantásos merénylet után felgöngyöltek a szervezetet. Eljutottak annak vezetőjéhez, a terrorista cselekmények kiagyalása mellett egyetemi tanárkodó Alekszandrosz Jotopuloszhoz.

Zászlók a szélben

Fotó: EPA/Georgi Licovski
A szélsőbalosokon kívül még az anarchista Forradalmi Erők Egységei bosszantgatják a rendőrséget békésen parkoló követségi autók felgyújtásával. A közeledő olimpia jelképével kétségbeejtően kevésszer lehet találkozni az 5 milliós görög fővárosban. A repülőtér kivétel, mivel a helyi, különben totális csődben lévő légitársaság az olimpiáról kapta nevet, a gépek szárnyat így őt karika díszíti. Olimpiai zászló helyett minden jelentősebb lámpavason a házigazda és egy csatlakozásra váró állam zászlaját fújja a szél. Magyarba egyelőre nem botlottunk, ennek dacara biztosra vehető, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács Laszló külügyminiszter szerda délután közvetlenül a luxemburgi Jean-Claude Juncker után és a máltai Edward Fenech Adami előtt aláírja Magyarország EU-csatlakozásáról szóló okmányt.

Medgyessy a párbeszéd híve, Orbán a mezőgazdaságért aggódik
Legsürgetőbb, hogy konkrét kérdésekre, konkrét válaszokat adjunk - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerda délben Athénban. Eddig arról szólt a kampány, hogy valóban jó-e nekünk az EU, a jövőben el kell magyarázni minden egyes szakma képviselőjének, hogy mire számíthat a csatlakozást követően. "A párbeszéd híve vagyok" - utalta a kormányfő arra, hogy a szakszervezetek, a munkaadók mellett az ellenzéki erőkkel is kész tárgyalni. Arra a kérdésre, hogy mire gondol majd az aláírás pillanatában így válaszolt: "Gyerekszerető ember vagyok, jó érzés, hogy az ország előtt van egy kiszámítható biztos jövő, az én fiatalságom nem erről szólt."

Emelkedett, ünnepi a pillanat - mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök Athénban a délelőtti tanácskozást követően. Szerinte fontos, hogy 2004. május elsejéig, amíg jogilag nem leszünk tagok beleszólhassunk bizonyos döntésekbe. Az ellenzéki politikus szerint félő, hogy a közös agrárrendszer kialakítása nélkülünk fog megtörténni, vagyis Magyarország unióba lépése előtt Brüsszelben határoznak a mezőgazdaság jövőjéről.