Gerzson
-3 °C
2 °C

Orbán hallgat az ünnepen

2005.03.10. 13:51
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Múzeum kertben, Orbán Viktor Fidesz-elnök viszont a tervek szerint sehol sem mond ünnepi beszédet március 15-én. Az MDF megtartja hagyományos fáklyás felvonulását a Bem tértől a budai várig, és a fővárosi önkormányzat is a szokásai szerint a Petőfi téren ünnepel. A kormánypártok nem szerveznek külön ünnepséget, a Fidesz viszont szintén a várba várja híveit.

Rendhagyó elemekben bővelkedő, egész napos ünnepségsorozattal készül a főváros március 15-e méltó megünneplésére, közölte a Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési pályázatának nyertese, a Nexus Event-BTL ügynökség az MTI-vel csütörtökön.

Március 14-én kezdődnek az ünnepségek

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra már az ünnep előtti estén koncerttel emlékeznek meg. A Nemzeti Múzeum kertjében a "szabadság - szerelem" gondolatkör jegyében zenés, irodalmi és pop-rock összeállítást hallhatnak az érdeklődők. Este nyolc órakor kezdődik a Parlament előtt, a Kossuth téren az az ifjúsági koncert, amelyen többek között fellép a Ghymes zenekar, Bornai Tibor és együttese, az Andro Drom, majd a koncertet Oláh Ibolya, a tavalyi Megasztár döntőse zárja.

Másnap, a hagyományos állami ünnepségek mellett, a Szabadság útjára, azaz a Petőfi tértől a Kossuth térig tartó Duna korzóra hívják az érdeklődőket. A rendezvény különlegessége, hogy a kettes villamosok pályáján 1848-at, 1956-ot, illetve 1989-et idéző szerelvények járnak majd. Az ünnep délutánján Európa 1848 címmel több színházi társulat közreműködésével irodalmi összeállítást mutatnak be a Merlin Színházban, a Városháza udvarában és a Gerlóczy Kávéházban.

A hivatalos, hagyományos ünnepség március 15-én a Magyar Köztársaság Állami Zászlajának felvonásával, koszorúzással, a Nemzeti Lovas Díszegység felvonulásával kezdődik, majd a Nemzeti Múzeum előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédével folytatódik. Ezen a napon adják át a Parlamentben a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat, újságírói kitüntetéseket is. Este - idén először - a Művészetek Palotája ad otthont az állami ünnepet lezáró, nagyszabású koncertnek.

A kormánypártok nem szerveznek semmit

A kormánypártok nem szerveznek március 15-ei ünnepségeket, viszont a pártvezetők részt vesznek helyi megemlékezéseken. Hiller István szocialista pártelnök csak két koszorúzáson, illetve a Szabad Sajtó Alapítvány díjkiosztóján jelenik meg. A szabad demokrata vezetők közül pedig csak Demszky Gábor budapesti főpolgármester szónokol, a főváros hagyományos március 15-ei megemlékezésén, a Petőfi szobornál.

Az MDF hagyományait folytatva a Bem térre szervez megemlékezést, ahonnan fáklyákkal vonulnak a budai Várba. Míg a Bem szobornál Csapody Miklós, addig a várban Dávid Ibolya szónokol. Ugyancsak a várba szerveznek ünnepséget a polgári körök, ahol Schmitt Pál Fidesz-alelnök mond beszédet. Idén március 15-én még helyi rendezvényen se mond beszédet Orbán Viktor Fidesz elnök.

Száz helyi megemlékezést tart a Fidesz

A nagyobbik ellenzéki párt központi ünnepséget szintén nem szervez, viszont arra buzdítja majd szimpatizánsait, hogy a várbéli rendezvényen vegyenek részt, ahol kirakodóvásár és huszár felvonulás is lesz. A Fidesz helyi vezetői csaknem valamennyi választókörzetbe szerveznek ünnepségeket, így több mint száz helyi Fidesz-rendezvény lesz.