Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb időhiány miatt mellőzött nyílt közbeszerzés

2003.01.17. 12:04
Meghívásos közbeszerzési eljárással választja ki a kancellária azt a céget, amely 150 millió forintért megszervezheti a március 15-ei állami ünnepségeket. A helyettes kormányszóvivő szerint azért marad el a nyílt pályáztatás, mert kötelezettséget csak meglévő pénz esetén lehet vállalni, a költségvetést pedig csak december végén hirdették ki, így pedig most sem maradt idő a 90 napos nyílt eljárásra.
Bár a szocialisták választási kampányának sarokköve volt az átlátható, nyílt közbeszerzési eljárások alkalmazása az állami beszerzések esetében, az új kabinet megalakulása utáni harmadik nemzeti ünnep megrendezését sem nyilvános eljárással pályáztatják meg. Pedig a kormányszóvivő tavaly augusztusban azt állította, hogy a szilveszteri programot és az azt követő ünnepségeket már nyilt eljárással választják ki.

A tavalyi programokat a hivatalos indoklás szerint azért meghívásos közbeszerzési eljárásokkal bonyolították, mert a kormányváltás utáni egyik első intézkedéssel a gyermekétkeztetésre csoportosították át az Országimázs Központ büdzséjét. Így viszont nem maradt pénz az állami ünnepségek megrendezésére és minden egyes programhoz eseti kormánydöntésre volt szükség, ami minden esetben később született meg annál, minthogy nyílt eljárást folytathattak volna.

Keszthelyi András, helyettes kormányszóvivő szerint a nyílt pályáztatás mellőzésének oka ezúttal is az időhiány. Az államigazgatásban ugyanis csak akkor lehet közbeszerzési eljárást indítani, ha megvan a beszerzés fedezete. Keszthelyi szerint márpedig a március 15-ei ünnepség fedezete akkor teremtődött meg, amikor az államfő aláírta a költségvetési törvényt, amely 1,4 milliárd forintot irányoz elő a 2003-as ünnepi programokra. A jogszabály kihirdetésekor azonban már nem volt elég idő arra, hogy a kilencven napos nyílt eljárást le lehessen folytatni, így a 150 milliós megbízást ezúttal sem nyílt eljárás keretében pályáztathatja meg a kancellária.

A Kormányzati Kommunikációs Központ egy másik közbeszerzési eljárása esetében ugyanakkor elég volt a költségvetési törvény módosító indítványainak zárószavazását megvárni: A Gaming Communications Kft.-t szinén meghívásos eljárással válaszották ki "A kormány egyes kiemelt programjaival kapcsolatos stratégiai tervezés, tartalmi kidolgozás és az azokkal kapcsolatos kommunikációs feladatok" ellátására. A Braun Róbert, az SZDSZ egykori kabinetfőnöke által tulajdonolt céggel még a büdzsé kihirdetése előtt szerződést kötöttek 2003-ra 25 millió forint erejéig. Keszthelyi András szerint ez viszont azzal magyarázható, hogy egy költségvetési szervnél 25 millió forint maradványpénz rendelkezésre áll az évvégén, 150 millió azonban már nem.

Az Index egyébként úgy értesült, hogy a kancellária közpénzügyi államtitkársága kezdeményezte a közbeszerzési törvény módosítását. A Keller László vezette szervezet azt szeretné elérni, hogy a jogszabály alkalmazkodjék a mindennapokhoz, vagyis például egy állami ünnepségre lehessen nyílt közbeszerzést kiírni anélkül, hogy megvárnák a hozzá tartozó forrást, hiszen egy nemzeti ünnepre mindig szán pénzt az aktuális kormányzat.

Rutinszerű semmibe vétel
A választási ígéretek immár rutinszerű semmibe vételének újabb példája, hogy a kancellária nem ír ki nyílt közbeszerzési eljárást a március 15-i állami ünnepségek megrendezésére - reagált a hírre a Fidesz-frakció elnöksége. "Úgy látszik, hogy a kancelláriának vagy nincs naptára, vagy hiányosak az ismeretei a nemzeti ünnepek időpontját illetően. Vagy egyszerűen arról lehet szó, hogy a választók sorozatos lóvá tétele után a nyilvános pályáztatás helyett nyíltan vállalják, hadd lássák az emberek, miként folynak a közpénzek egyes nagyra méretezett "üvegzsebekbe"?" - olvasható a testület által kiadott közleményben.