Piroska
-2 °C
5 °C

Megújult nemzeti lobogóval ünnepelünk

2006.03.14. 17:39
Kokárda-program, lobogófelvonás, állami ünnep, díszelőadás az Operában, valamint gyermek-, ifjúsági- és családi programok szerte a fővárosban az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére. Ugyanitt pártgyűlések és politikusi beszédek is megtekinthetők a közelgő választások jegyében.
Budapesti programok
Kattintson a nagyításhoz!

Március 14-én, kedd reggel tíz órától megkezdődött a kokárda-program: a fővárosi ünneplők ezúttal is fehér és piros virágszálakból "rajzolhatják meg" a nemzet kokárdáját az Országház előtt. A virágos installációt tavaly több mint tízezren keresték fel. Az ünnep előestéjén, kedden este nyolctól könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket a Roosevelt téren, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban "Koncert a forradalomért" címmel. Fellép a Republic.

Új lobogó

Március 15-én fél tízkor katonai tiszteletadás mellett vonják fel, az ünnep tiszteletére megújult nemzeti lobogót a Parlament előtt. A korábban 18 méteres zászlórudat új, 22 méteres váltja fel a Kossuth téren, az eddigi, 4×2 méteres lobogó helyén egy 5×2,5 méteres zászló leng majd az ünnepen. A téren közjogi méltóságok részvételével koszorúzzák meg a Kossuth-emlékművet, majd ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe, ahol 11 órakor "Hittel és tudással a nemzetért" címmel állami ünnepség kezdődik, közjogi méltóságok részvételével. Beszédet mond Gyurcsány Ferenc.

Kora délután, 14 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országház kupolacsarnokában, az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Este nyolctól művészeti díjak átadásának és ünnepi díszelőadásnak a helyszíne lesz a Magyar Állami Operaház, közjogi méltóságok részvételével. Beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök.

Pártprogramok

A Fővárosi Önkormányzat és Demszky Gábor egy órakor, hagyományosan a Petőfi szobornál emlékezik meg a forradalmi ifjakról. Az MSZP délután háromkor várja ünnepi rendezvényére az embereket a Pilvaxba, ahol átadják a Szabad Sajtó díját is. A rendezvényen részt vesz Hiller istván pártelnök és Gyurcsány Ferenc. A Fidesz-MPSZ egy órával korábbra szervezte megemlékezését az Attila úti Dózsa György szoborhoz, a Budai Vár alatt 14 órakor kezdődik a rendezvény Orbán Viktor részvételével.

A MIÉP szokásos március 15-i nagygyűlése a szokott helyen, a Hősök terén lesz háromkor, ezúttal azonban a Jobbik-Harmadik Út is csatlakozik az ünnepléshez. Szerdán délután fél ötkor kezdődik az SZDSZ rendezvénye a Liberálisok Házában, ahol Kuncze Gábor mond ünnepi beszédet. Az MDF ötkor kezd a Bem József téren, ahonnan fáklyákkal vonulnak a résztvevők a Várba; a Kapisztrán téren hétkor Dávid Ibolya szólal fel.

A Múzeumkerttől a Lánchídig

Március 15-én gyermek-, ifjúsági- és családi programok, történelmi múltidéző és kulturális események várják a látogatókat 12 órától a Múzeumkertben. A Nemzeti Galéria Duna felé eső homlokzatán Magyarország két legnagyobb, egyenként ezer négyzetméteres nemzeti színű zászlaja lesz látható "A forradalom színei" program keretében.

A forradalmi megemlékezésre a Lánchíd is ünnepi díszbe öltözik, a szokásos kétoldali zászlódíszítésen túl egy méter széles piros-fehér-zöld színű anyaggal tekerik be a hidat tartó láncsort. A "Forradalom hídja" program keretében, Pestről indulva Budáig 12 stációban, a 12 ponthoz kapcsolódva idézik majd fel a forradalmi nap eseményeit.

Élő zene, múltidézés

A "Szabadság útja" elnevezésű ünnepségsorozatot a 2-es villamos Kossuth tér és a Petőfi tér közötti szakaszán tartják, itt interaktív kávéházak, élőzenei műsorok, múltidéző installációk várják az érdeklődőket. A Magyar Tudományos Akadémia előtti, Roosevelt téri parkolóban "Nemzetőr Tábor" fogadja azokat, akik a régi vásárok hangulatát, oskolajátékokat, népszínműveket, dal- és nótaversenyeket szeretnének látni és hallani.

A március 15-i ünnepségek megszervezésére és lebonyolítására kiírt egyszerűsített, tárgyalásos közbeszerzési pályázatot az N. G. Partners Rendezvényszervező Kft. nyerte, három cég közül. Az ünnepségek összköltsége 249,7 millió forint plusz áfa.

Ünnepi forgalomkorlátozások Budapesten
A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a 2006. március 15-i rendezvények miatt a fővárosban több helyen forgalomkorlátozások lépnek életbe. A megállási tilalom alá eső területen, a rendezvények helyszínein hagyott gépjárművek épségéért a rendőrség felelősséget nem vállal. A forgalomkorlátozások miatt a tömegközlekedési járművek útvonalai is módosulnak, amelyről a BKV Rt. a honlapján tájékoztatja az utazóközönséget. A hatóságok kérik a járművezetőket, hogy a forgalomkorlátozás időtartama alatt lehetőleg kerüljék el a belvárost. Lezárják többek között a Széchenyi felső rakpartot a Kossuth tér és a Roosevelt tér között, a Roosevelt teret, a Lánchídat, a Clark Ádám teret, az Alagutat, Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között, a Petőfi teret és a Március 15. teret. A részletes és pontos forgalomkorlátozásokról a rendőrség honlapján kaphatnak tájékoztatást.