Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ötvenmillió a Kossuth tér jegére

2002.11.25. 14:48
A korábbi ígéretekkel szemben csak a jövő évi állami ünnepségek szervezőit választják ki nyílt közbeszerzési pályázattal. Az Országimázs Központ pénzeinek átcsoportosításával ugyanis nem maradt pénz az állami ünnepségekre, így az elköltött pénzeket eseti döntéssel ítélte oda a kormány, de minden esetben későn ahhoz, hogy nyílt közbeszerzéssel kereshessenek kivitelezőt. Az Index információi szerint a kabinet 35 milliót szán a szilveszteri eseményekre, és 50 millióból alakítanak ki jégpályát a téli szünetben a parlament előtt.
A Medgyessy-kormány megalakulása utáni egyik első intézkedése az Országimázs Központ megszüntetése volt. A többek között az állami ünnepségeket, a Széchenyi Terv népszerűsítését menedzselő MeH főosztály a Fidesz kampányaiban közreműködő Happy End Kft.-vel intéztette a feladatokat, így a hirdetések jellemzően az akkori vezető kormánypárt kampányára segítettek rá. Az új kormány az imázsközpont büdzséjében maradt mintegy 4,7 milliárd forintot a bölcsődei és óvodai ingyenétkeztetésre csoportosította át, így viszont nem maradt pénz az állami ünnepségekre.

Késve jóváhagyott ünnepi büdzsék

A kormány ezért eseti döntésekkel hagyta jóvá az állami ünnepségek költségkeretét, de minden esetben későn ahhoz, hogy nyílt pályázaton választhassák ki a kivitelezőt. (Emlékezetes, hogy az előző kormányzati ciklusban jelentős kritikákkal illette az akkori ellenzék az Orbán-kormány nyílt közbeszerzést mellőző megbízásait.) Nyílt közbeszerzési pályázat akkor írható ki, ha megvan rá a fedezet, ez esetben az elbírálási idő két hónap.

Az augusztus 20-i programokra 495 millió forintot különített el a kabinet, ebből végül 17 milliót megspórolt, és az árvízi károk enyhítésére fordította. Az augusztus 20-i ünnepség kivitelezőjét, a Multimedia Concerts Kft.-t meghívásos tenderen választotta az ünnep lebonyolítására a Kormányzati Kommunikációs Központ. Gál J. Zoltán kormányszóvivő, a kabinet augusztus 2-i ülését követő tájékoztatón időhiánnyal magyarázta, hogy nem nyílt közbeszerzési eljáráson választották ki a kivitelezőt, de azt ígérte, hogy a szilveszteri események szervezőjéről már biztosan nyílt pályázaton döntenek.

Nem maradt idő nyílt közbeszerzésre

A kormány azonban ezúttal is csak a múlt heti ülésén hagyta jóvá a szilveszteri központi ünnepségek szervezésének költségvetését, így a Kormányzati Kommunikációs Központnak már nem maradt két hónapja a nyílt eljárás lefolytatására, ezért az év végi program szervezőjét most is meghívásos pályázaton választják ki.

35 milliós állami szilveszter

Az Index információi szerint a szilveszteri központi rendezvényekre 35 millió forintot hagyott jóvá a kabinet, ami mindössze a harmada a 2000-ben, illetve 2001-ben elköltött 90-100 millió forintnak. Az Index úgy tudja, hogy a miniszterelnök által, a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén, a szünidőre ígért a Kossuth téri parkolóban létesítendő jégpálya kialakítására 50 millió forintot szavazott meg a kormány, ebből fedezik a parlament előtti, december 22-től január 2-ig tartó gyermekprogramokat is. A kivitelezőt ezesetben is meghívásásos tenderen választják ki.

A kancellária elképzelései szerint 2003-ban már valamennyi ünnepséget nyílt közbeszerzési eljárással szerveznek meg, mivel a jövő évi büdzsé tervezetében 1,4 milliárd forintot különített el az állami ünnepségekre, így lesz idő és fedezet a pályázatok lebonyolítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!