Emlékezzen, tüntessen Ön is!

2003.03.13. 16:50
Az állami ünnepségek március 14-én este kezdődnek, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök és Pat Cox, az Európai Parlament elnöke megnyitja a Duna két partját összekötő, a Batthyány és a Kossuth tér között húzódó, Európa-híd elnevezésű pontonhidat. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepén külön megemlékezést tartanak a polgári körök, a MIÉP és Vér és Becsület. A tavalyi 300 helyett idén 150 millióból emlékezhetünk az állami ünnepségeken.
A központi ünnepség szombaton a hagyományoknak megfelelően a Kossuth téren kezdődik ünnepélyes zászlófelvonással, majd az egybegyűltek átvonulnak a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol neves művészek és 160 táncos szerepel az ünnepi műsorban, amelynek Román Sándor tervezte a koreográfiáját.

A múzeum előtt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mond beszédet. A Múzeumkertben a műsor után egész napos családi programok várják az érdeklődőket nemzetőrtáborral, bábelőadásokkal, kézműves-foglalkozásokkal.

143,5 millió

A kormányzati közlemény szerint összesen 143 millió 540 ezer forintos költséggel rendezi meg az állami ünnepségeket a MeH tárgyalásos közbeszerzési pályázatának győztes konzorciuma. Tavaly több mint háromszázmillió forintért szervezett március 15-ei ünnepségeket a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja.

A történészekből, illetve rendezvényszervező szakemberekből álló bíráló bizottság - amelynek elnöke Katona Tamás volt - a tájékoztatás szerint egyhangúlag a Sensation Produkció Kft., az Expander 2000 Kft. és a Felhőc Produkció Kft. konzorciumának adta a megbízást.

Fotók és miépesek a Hősök terén

A Március 15. téren és a Hősök terén az ünnep alkalmából háromnapos plakátkiállítás nyílik, amely az 1848-as forradalmat és a párhuzamos európai forradalmakat mutatja be három nyelven, magyarul, angolul és németül. Ugyanitt tart ünnepi megemlékezést a MIÉP. A párt és több jobboldali szervezet itt hirdeti ki Talpra magyar - Feküdj Medgyessy! mottóval az "új 12 pontot".

Idén is 16 Kossuth- és 20 Széchenyi-díjat ad át a Parlamentben Mádl Ferenc államfő, Medgyessy Péter és Szili Katalin jelenlétében. Janikovszky Éva írónő betegsége miatt pénteken a lakásán kapja meg a Kossuth-díjat Görgey Gábor kulturális minisztertől. Az ünnepi díszelőadás szombat este lesz a Magyar Állami Operaházban, ahol Medgyessy Péter a Kiváló és Érdemes művész díjakat is átadja.

A polgári körök Budára invitálnak

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közös örömünnepre invitál március 15-ére a Budai Várba. A Szent István szobornál (a Mátyás-templom mellett) 14-16 óra között neves közéleti szereplők, közírók lépnek színpadra, mindegyikük egy-egy rövid műsorszámot ad elő. A Hadik András lovas szobránál (Szentháromság - Úri utca sarok) lévő színpadon 14-18 óra között népzenei koncerteket hallgathatnak, melyhez kapcsolódóan táncházi mulatságban is részt vehetnek az ünneplők.

A Dísz téren felállított színpadon 14-17 óra között gyermek és családi programok lesznek, csuhébabásokkal fazekasokkal és borászokkal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel. A színpadon 18 órától a budai polgárok megemlékezése következik, melynek szónoka: Pokorni Zoltán.

Kerényi Imre rendező a Magyar Nemzetben megjelent jegyzetében tudatta, hogy a "belvárosi honfiak" 15-én reggel kivonulnak a Batthyány-örökmécseshez, a "minden magyarok emlékhelyéhez". Ezt követően a honfiak Kerényi által ugyancsak minden magyarok emlékhelyének titulált Nemzeti Múzeumhoz mennek. A honfiak nem mennek "Demszky Gábor főpolgármester rendezvényére" a Petőfi-szoborhoz, mert "egy Demszky a Petőfi-szobornál nekünk ne acsarkodjon".

Újra tüntet a Vér és Becsület

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület március 14-én délután 5-től este 8-ig ünnepel a Petőfi-szobornál. Beadványuk szerint verseket szavalnak, nótákat énekelnek.

Európa Híd a Dunán
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány népszavazási kampányának központi üzenetét jelképezi az a ponton híd, melyet péntek és vasárnap között Budapesten állítanak fel. A hidat pénteken kora este Medgyessy Péter miniszterelnök avatja fel. A nyitóünnepséget követően nyílik meg az átkelő a gyalogosok számára, amit a budai oldalon utcabál színesit az Old Boys zenéjével. Szombaton először Palánkai Tibor, a közalapítvány elnöke majd Demszky Gábor mond köszöntőbeszédet, zenélni fog a 100 Folk Celsius, illetve Kata és Laca Bohóc. Az esti koncertet a Cotton Club Singers adja. A hídra látogatókat március 15-én európai ínyencségek kóstolója, az Európai Unió sátra, hídkönyv fogadja.


  • Hírek
  • Bankszámla