Konrád
5 °C
17 °C

Másfél mázsányi dúsított uránt szállítottak Magyarországról Oroszországba

2008.10.23. 08:05
Több mint százötven kilogramm magasan dúsított, atomfegyvergyártásra alkalmas tisztaságú uránt szállítottak Magyarországról Oroszországba egy régóta működő orosz-amerikai program keretében; a szállítmány szerdán biztonságban megérkezett rendeltetési helyére, egy szibériai üzembe - tárta fel a titkos szállítási műveletet felügyelő amerikai tisztségviselő.

A rakományt - tizenhárom darab, egyenként 7700 kilogrammot nyomó, sugárzásbiztos hordót - az AP hírügynökség jelentése szerint szeptember végén indították útnak Budapestről. Biztonsági okokból kellett elszállítani a hasadóanyagot; az új rendeltetési helyen sokkal szigorúbbak a biztonsági intézkedések, mint a magyarországi reaktornál, ahol "volt egy kerítés meg egy őr" - mondta Kenneth Baker, az amerikai országos nukleáris biztonsági hivatal illetékese, aki amerikai részről az egész szállítási folyamatot felügyelte. Az Egyesült Államok és Oroszország egy 1950-es években indított program keretében együttműködik a világ különféle pontjain működő reaktorokban elhasznált fűtőanyag elszállításában. Így próbálják csökkenteni annak a kockázatát, hogy a hasadóanyag terroristák kezére jusson.

A dúsított uránt a magyarországi kutatóreaktorban teherautókra rakták, és kivitték a vasútállomásra. Itt vasúti kocsikra tették - egy kocsira csak egy hordó került -, és vasúton vitték a szlovéniai Koper kikötőjébe, ahol egy speciális kiképzésű teherhajóra pakolták. Ezután háromhetes hajóút következett a Földközi-tengeren, a La Manche-csatornán, az Északi- és a Norvég-tengeren át Oroszország északnyugati csücskébe, Murmanszk kikötőjébe.

A hasadóanyag innen vasúton tette meg a hátralévő utat a szibériai Majakig. Szerdán érkezett meg az ottani biztonságos nukleáris üzembe - mondta Baker. "Óriási szállítmány volt, a legnagyobb, amelyet valaha is szállítottunk", hat atombombához elegendő dúsított urán - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy a feladat rendkívül összetett volt.

Az illetékes amerikai hatóság 2005 óta 15, a mostanihoz hasonló műveletet hajtott végre. Amerikai eredetű, atomerőművekben elhasznált magasan dúsított uránt szállítottak el több mint egy tucat ország kutatóreaktoraiból. Az amerikai szerv ezen kívül részt vett három olyan műveletben is, amelyben orosz eredetű uránt szállítottak Oroszországba a Cseh Köztársaságból, Lettországból és Bulgáriából. A mostani szállítmánnyal együtt összesen több mint 760 kilogramm orosz eredetű uránt vittek vissza Oroszországba. Az atomfegyverek elterjedése ellen küzdő aktivisták szerint még sok olyan reaktor működik világszerte, amelyben amerikai vagy orosz eredetű, magasan dúsított urán van, és ezek közül néhányban sokkal gyengébb a biztonság, mint ami elvárható lenne.