Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbukott a Hotel Rózsadomb engedélyezője

2006.07.27. 10:39
Felmentette beosztásából Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának (BFKH) vezetője Urbán Andrást, a hivatal építésügyi főosztályvezetőjét - erősítette meg a Napi Gazdaság információját a BFKH vezetője csütörtökön. Urbán az utóbbi időben a Hotel Rózsadomb, azaz az egykori SZOT-szálló átépítésének engedélyezése kapcsán sűrűn járt a bíróságokra, ahol pert is vesztett egy civil szervezettel szemben.

Urbán menesztésének okairól Forgács Imre, a közigazgatási hivatal vezetője az Indexnek nem nyilatkozott a részletekről. A hivatalvezető közölte: vezetői döntést hozott, amikor a héten visszavonta Urbán vezetői beosztását. A posztot megbízott főosztályvezetőként az eddigi helyettes, Szabóné Kovács Andrea tölti be.


Az egykori Rózsadomb Hotel

Forgács Imre azt is elmondta: csak a beosztásából mentette fel Urbán Andrást, aki valószínűleg továbbra is a hivatalnál fog dolgozni, de erről még nem született végleges döntés..

Újabb győzelmet arattak a civilek

Urbán András a BFKH építésügyi főosztályvezetője korábban a Hotel Rózsadomb átépítését engedélyezte. Az engedély kiadását megtámadta a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA), ám a közigazgatási hivatal figyelmen kívül hagyta a civil szervezet érvelését, miután Urbán András szerint nem a BVA nem "ügyfél".

Az alapítvány erre közigazgatási pert indított, amellyel egyrészt megakadályozta a Excelsior Budapest Spa építését (így hívnák a jövőben a korábbi SZOT-szállót), másrészt sikerült elismertetnie jogát a világörökség védelmének képviseletére.

Nem ismerte az Arhusi Egyezményt

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy a BVA igenis perképes. A bíróság szerint erre az Arhusi Egyezmény jogosítja fel a civil szervezetet, erről az egyezményről egy előző tárgyaláson éppen Urbán András nyilatkozott úgy, hogy "nem ismeri az egyezményt, de szerinte azt nem is kell alkalmazni az építésügyi engedélyezéskor" .

A bíróság azt is kimondta, hogy a civil szervezet beadványát érdemben ki kell vizsgálnia a közigazgatási hivatalnak.

Miután a Hotel Rózsadomb ügyében a civilek teljes győzelmet arattak, a beruházó Pro-Hill Kft. kénytelen volt megállapodni a BVA-val, és visszafogni a tervezett épület méreteit.

Nem érzékenyek az esztétikára

Ezt a megállapodást többek között Schneller István, Budapest távozóban lévő főépítésze is üdvözölte. Schneller kifejtette: az építésügyi hatóságok érzéketlenek az esztétikai kategóriák iránt, ami miatt civil szervezetekre hárul a városkép védelme.

Ezek után nem meglepő, hogy a korábbi bírósági tárgyalásokon még hevesen a civil szervezet kérelme ellen érvelő Urbán Andrást most menesztették, jóllehet, a közigazgatási hivatal vezetője nem indokolja, miért váltotta le az építésügyi főosztály vezetőjét.