Gusztáv
3 °C
6 °C

Megbukott a Hotel Rózsadomb engedélyezője

2006.07.27. 10:39
Felmentette beosztásából Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának (BFKH) vezetője Urbán Andrást, a hivatal építésügyi főosztályvezetőjét - erősítette meg a Napi Gazdaság információját a BFKH vezetője csütörtökön. Urbán az utóbbi időben a Hotel Rózsadomb, azaz az egykori SZOT-szálló átépítésének engedélyezése kapcsán sűrűn járt a bíróságokra, ahol pert is vesztett egy civil szervezettel szemben.

Urbán menesztésének okairól Forgács Imre, a közigazgatási hivatal vezetője az Indexnek nem nyilatkozott a részletekről. A hivatalvezető közölte: vezetői döntést hozott, amikor a héten visszavonta Urbán vezetői beosztását. A posztot megbízott főosztályvezetőként az eddigi helyettes, Szabóné Kovács Andrea tölti be.


Az egykori Rózsadomb Hotel

Forgács Imre azt is elmondta: csak a beosztásából mentette fel Urbán Andrást, aki valószínűleg továbbra is a hivatalnál fog dolgozni, de erről még nem született végleges döntés..

Újabb győzelmet arattak a civilek

Urbán András a BFKH építésügyi főosztályvezetője korábban a Hotel Rózsadomb átépítését engedélyezte. Az engedély kiadását megtámadta a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA), ám a közigazgatási hivatal figyelmen kívül hagyta a civil szervezet érvelését, miután Urbán András szerint nem a BVA nem "ügyfél".

Az alapítvány erre közigazgatási pert indított, amellyel egyrészt megakadályozta a Excelsior Budapest Spa építését (így hívnák a jövőben a korábbi SZOT-szállót), másrészt sikerült elismertetnie jogát a világörökség védelmének képviseletére.

Nem ismerte az Arhusi Egyezményt

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy a BVA igenis perképes. A bíróság szerint erre az Arhusi Egyezmény jogosítja fel a civil szervezetet, erről az egyezményről egy előző tárgyaláson éppen Urbán András nyilatkozott úgy, hogy "nem ismeri az egyezményt, de szerinte azt nem is kell alkalmazni az építésügyi engedélyezéskor" .

A bíróság azt is kimondta, hogy a civil szervezet beadványát érdemben ki kell vizsgálnia a közigazgatási hivatalnak.

Miután a Hotel Rózsadomb ügyében a civilek teljes győzelmet arattak, a beruházó Pro-Hill Kft. kénytelen volt megállapodni a BVA-val, és visszafogni a tervezett épület méreteit.

Nem érzékenyek az esztétikára

Ezt a megállapodást többek között Schneller István, Budapest távozóban lévő főépítésze is üdvözölte. Schneller kifejtette: az építésügyi hatóságok érzéketlenek az esztétikai kategóriák iránt, ami miatt civil szervezetekre hárul a városkép védelme.

Ezek után nem meglepő, hogy a korábbi bírósági tárgyalásokon még hevesen a civil szervezet kérelme ellen érvelő Urbán Andrást most menesztették, jóllehet, a közigazgatási hivatal vezetője nem indokolja, miért váltotta le az építésügyi főosztály vezetőjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!