Ödön
1 °C
11 °C

Kiürült az MSZP Köztársaság téri székháza

2002.06.06. 11:56
Szinte üres az MSZP Köztársaság téri székháza: a kabinetek megszűntek, a médiaközpont feloszlott, a párt székházba bezsúfolódott szakértők, kabinetvezetők, s csaknem a teljes apparátus a minisztériumoknál, illetve a kancellárián helyezkedett el. A kormányváltások idején egyébként megszokott, hogy a vezető kormánypárt székháza kiürül: hasonló volt a helyzet a Fidesszel is 1998-ban, a Lendvay utcában csak a választási kampány környékén újult meg a pártélet.
Jóformán csak a pártpénztárnok maradt az MSZP kongresszusa által megválasztott tisztségviselői közül a párt Köztársaság téri székházában: Kovács László pártelnök a külügyminisztériumba, Szili Katalin elnökhelyettes pedig a parlamentbe helyezte át Köztársaság téri dolgozószobáját.

A távozók

A honvédelmi tárcánál folytatja Juhász Ferenc alelnök, míg a Fehér Házban kapott szobát Lendvai Ildikó frakcióvezető. Ugyancsak kiköltözött a Köztársaság térről az MSZP pártigazgatója Baja Ferenc, aki a kancellária társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkáraként dolgozik már. Burány Sándor elnökségi tag a Pénzügyminisztérium államtitkára lett, Lamperth Mónika a belügyi tárcát irányítja, Szekeres Imre a MeH államtitkára, Hiller István pedig az oktatási tárca államtitkára lett.

A maradók

Az országos elnökség tagjai közül csupán Csabai Lászlóné, Keleti György, Nagy Nóra, illetve Újhelyi István nem kapott kormányzati pozíciót. Ugyancsak a helyén maradt Puch László pártpénztárnok.

Megszüntek a kabinetek, nincs médiaközpont

Megszűnt, vagy legalábbis nem működik a párt 13 kabinetje, ezeknek a szakmai testületeknek elsősorban a programalkotás volt a feladatuk. E grémiumok vezetői közül Németh Imre agrárminiszter, Medgyessy Péter kormányfő lett, de részt vett a munkákban Mandúr László is, aki kabinetvezetői posztját az Országgyűlés alelnöki tisztségére cserélte.

Teljesen megszűnt az MSZP média központja, mely a választások előtt koordinálta a párt kommunikációját, a központ vezetője kormányszóvivő lett, míg a munkatársak a minisztériumok és a kancellária állományába kerültek.

Pártépítő fiatalok

Információink szerint a pártépítés feladata a jövőben a kormányzati pizícióhoz nem jutott elnökségi és választmányi tagok feladata lesz. A tervek szerint egyre több fiatal fog bekapcsolódni a szervezési feladatokba. Erre utal az a tény is, hogy Tóbiás Józsefet, a Fiatal Baloldal korábbi vezetőjét tartják sokan a legesélyesebbnek a pártigazgatói tisztre. Ezt a posztot azonban az önkormányzati választásokig mindenképpen Baja Ferenc MeH államtitkár tölti be.

A Fidesznél négy éve a büfé is csődbe ment

A kormányváltások idején egyébként korábban is kiürültek a vezető kormánypártok székházai. Négy évvel ezelőtt a Fidesz Lendvay utcai székháza lett csaknem teljesen üres: ott a pártigazgató volt az egyetlen, aki a helyén maradt, új sajtófőnököt kapott a párt és még a titkárnők is elhagyták főnökeikkel az épületet. A '98-as kormányváltás egyik "nagy vesztese" egyébként a Lendvay utcai székház büfése volt, aki a Fidesz győzelme után kénytelen volt lehúzni a rolót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?