Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Kozmonautával erősít az MDF

2006.02.09. 12:08
Fekete László erőművész után újabb híresség került fel az MDF egyéni képviselőjelölti listájára: Farkas Bertalan űrhajós Baktalórántházán indul a fórum színeiben.

Hosszabb tárgyalás után Farkas Bertalan igent mondott az MDF felkérésének, és a kisebbik ellenzéki párt egyéni képviselőjelölt lesz a választáson.

Rokonai vannak ott

Az űrhajóson kívül az MDF egy másik celebritást tudott megnyerni magának, Fekete László erőművész Tatabányán a szocialista Schvarcz Tibor és a fideszes polgármester, Bencsik János kihívója. Farkas Bertalan a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú, Baktalórántháza központú választókörzetében indul, ahol fideszes Papcsák Ferenccel, az MSZP-s Gazda Lászlóval és az SZDSZ-es Kis Gyulával kell majd versenyeznie. Farkas a baktalórántházi kerületben született, rokoni kötődése van a környéken.

Voltak már próbálkozásai

Farkast, aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, az Index információi szerint megkeresték a nagyobb parlamenti pártok is, és neve nem először jön szóba a választásokon sem. Az Európa Parlament képviselőjelöltjei között a 2003 nyarán alapított Új Magyarország Párt próbálta húzónévként jelöltlistájára tenni Farkast, később aztán az Európai Zöld Párt elnöke, Droppa György jelentette be, hogy listájuk első helyén Farkas Bertalan űrhajós áll, a másodikra pedig ő maga került.

Légügyi attasé Washingtonból

Farkas Bertalan 1978-ban jelentkezet űrhajósnak, majd 1980. május 26-án indulhatott a világűrbe Valerij Kubaszovval a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. Farakast a 90-es években dandártábornoki rangot kapott, 1996-ban légügyi attasévá nevezték ki az Egyesült Államokba. 1996 decemberében ittasan közlekedési szabálytalanságot követett el, a helyi hatóságok egy évre bevonták vezetői engedélyét. A magyar Külügyminisztérium vizsgálatot indított ellene, majd Farkas "saját kérésére" távozott posztjáról.