Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

'Urnaravatal és szórás féláron'

2005.07.28. 14:23
A reklámok már a magyar temetkezési piacon is hódítanak. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség utánajárt, hogy a kórházak falán, kerítéseken vagy a sírkövek szomszédságában miként hirdetnek a temetkezési vállalkozók. Sok a szabálysértés.

A temetkezési szolgáltatások reklámjait ellenőrizte idén a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF). A vizsgálat célja az volt, hogy a temetkezési vállalkozók megfelelnek-e a reklámtörvény rájuk vonatkozó részének. Ez ugyanis kimondja, hogy a szolgáltatást nem lehet korházakban, épületek falán, vagy kerítéseken hirdetni. A temettetőket ábécé sorrendben kell feltüntetni, és csak a "Teljes körű szolgáltatás" feliratot lehet használni a cég neve mellett.

Az FVF 2005. januárjától egész júniusig járta az ország temetkezésben erős helyeit. A szakemberek kórházakat, rendelőket kerestek fel, de figyelmük kiterjedt a sajtóra, a szolgáltatók telephelyének homlokzatára és természetesen a temetőkre is.

Az egészségügyi intézményeknél végzett 99 vizsgálatnál 35 esetben találtak szabálytalanságot. Ezekben az ügyekben csak kisebb problémák merültek fel. Nem sikerült mindig az ábécé sorrend, és egy helyen az üdvözülést hozó kötelező mondat helyett az "egyházi temetések bonyolítása" szerepelt.

A sajtóban és a temetőkben már más volt a helyzet. A törvény azt mondja ki, hogy a temetkezési reklámban csak a szolgáltató neve, címe, és a temetkezés szó tüntethető fel. Ezzel szemben 34 jogsértő, renitens temetkezési vállalkozót is sikerült lebuktatni. Plakáton, sajtóban, és ravatalozók homlokzatán is találtak szabálytalan hirdetéseket.

Valaki mindig meghal

A temetés az egyik legjobb üzlet, mert a világon, és Magyarországon is folyamatos a halálozás. Valaki mindig meghal, így ha jó bornak nem is, a temetkezési vállalkozók egy részének kell a cégér. Az egyik udvarias vállalkozó hirdetésében közölte, "reméljük, hogy hamarosan önt is elégedett ügyfeleink között üdvözölhetjük."

A Tescón nevelkedett diszkontnemzedéknek szólhat az "Urnaravatal és szórás fél áron", de az FVF szakemberei találtak a sötét oldalt kedvelőknek szánt "Teljes körű spirituális szolgáltatás" feliratú reklámot is. Volt, aki a csábítás módszerével élve felajánlotta hirdetésében, hogy ha náluk vásárolnak szemfedőt, a halottat ingyen szállítják el a lakásból.

A felügyelőség a jogsértő reklámtevékenységek megszüntetésére kötelezte a vétkes hirdetőket, de huszonnégy esetben bírságot is megállapítottak, összesen körülbelül hárommillió forint értékben.