Gerzson
-3 °C
3 °C

'Térdre kényszerítem Kanizsát'

2004.04.06. 17:09
Nehezen kikövetkeztethetők a kanizsai Férfi Klub alapítójának valódi szándékai: az Urr Nagy Kálmán úttörő ötlete nyomán kialakuló botrány egyszerre alkalmas arra, hogy országos hírverést csapjon az iskolákhoz közel felállított klubnak, és arra, hogy szembeállítsa a közvéleményt a melegekkel. A gimnázium igazgatója nem kíván nyilatkozni, az önkormányzat megoldást keres, a diákok lincshangulatban.
A smár, meg ami utána jön

"Odamegyünk, de fegyverekkel", "felgyújtjuk az egészet" - fogadkoznak az egyik kanizsai szakközépiskola tanulói, akiket mélységesen undorít, hogy Urr Nagy Kálmán városukban készül meleg klubot nyitni. A fiúk többsége előbb értesült a fiaskóról a híradókból, mint a városban kifüggesztett plakátokról.

Tekintse meg képeinket!
Valamivel megengedőbb véleményt fogalmaznak meg egy másik szakközép, a "Keri" tizenegyedikes lánytanulói. Szerintük nem probléma, hogy Kanizsán melegek számára kialakított klubhelyiség nyílik, csak ne az iskolanegyed közepén. Ugyanakkor mindannyian nemmel válaszolnak arra a kérdésre, hogy lehet-e homoszexuális pusztán attól egy heteró hajlamú kamasz, hogy az iskolája közelében melegklub üzemel. A lányok szívesen bekukkantanának a klubba, bár "utána biztos kifordulna a gyomrom - mondja egyikük - ha ott nekiállnának csókolózni, meg minden." "A smár, az még semmi - tódítja a másik - de ami még utána jön!"

A Sugár és a Rozgonyi utca sarkán található épület a szocreál külsejű, országos szinten is elismert színvonalú Batthyány Lajos Gimnáziummal néz farkasszemet, az ablakokban lelkes ügynökstílusú tacepaók hirdetik Urr Nagy Kálmán két fő vállalkozását, az Universal Nyelviskolát és a Férfi Klubot. Az egyik plakát ingyenes fénymásolást, internetezést, sőt, nyelvvizsgát ígér a dikákoknak. Az egyik ablakot ismeretlenek március 29-én hajnalban bezúzták, azt bámulja most elszántan egy 15 évesnek kinéző fiú:
"Ide jársz a Batthyányba?" - kérdezzük.
"Igen."
"És mit szólsz ehhez?"
"Undorító! Faszok!"

Az iskola lezárta

Az iskola részéről nagyjából be is kell érnünk ezzel a véleménnyel, mert a Batthyány Gimnázium igazgatója, Mayer Ferenc elzárkózott a nyilatkozattól, és a tanárokat is megkérte, hogy ne álljanak szóba az újságírókkal. Az egyébként korábban szabad demokrata színekben az önkormányzato választásokon induló igazgató úgy fogalmazott, "nem akarja folytatni a médiaháborút". Kiadott közleménye szerint az iskola elismeri, hogy "ezen a területen a jogi szabályozás hiányzik még", de erkölcsi normáik és pedagógiai elveik alapján úgy tartják, hogy "nincs helye egy ilyen jellegű klubnak" a négy iskola és az óvoda közvetlen közelében. Ezzel részükről a vitát lezártnak tekintik.

"Mayer úr egy fasiszta állat"

Urr Nagy Kálmán Férfi Klubja a sajtóhírekkel ellentétben nem nyílt meg április 2-án este, az új időpont április 21-e. Urral a klub gyéren bútorozott, festékszagú oktatási helyiségében találkozunk, ahol éppen újabb nagybetűs plakátokat gyárt. Legújabb ötlete, hogy a Férfi Klubot leszbikusok, biszexuálisok és heterók is látogathatják. A korábbi terv szerint a klubba csak azokat a férfiakat vette volna fel, akik két tanúval igazolják, hogy melegek.

Urr Nagy Kálmán
A Mayer úr egy fasiszta állat és ezt bármikor vállalom leírva" - kezdi Urr a beszélgetést. Felidézve a március végi eseményeket elmondja, ő nem tett mást, mint hogy kitalálta ezt a klubot, és a saját tulajdonában álló lakás ablakában elhelyezett egy plakátot. "Ők támadtak meg engem" - hangsúlyozza. Urr egyelőre csak beintéseket, bekiabálásokat kapott az utcán, de állítása szerint a klub ötletét támogató barátait folyamatosan atrocitások érik, így a kezdeti 30 érdeklődő létszáma mostanra 5-re apadt. (Ottjártunkkor egy nagydarab fiatalember azért felkeresi a klubot.) Urr így vall magáról: "Én toleranciát, szeretetet tanítok, anyám ágáról zsidó vagyok, van bennem állítólag 10 százalék cigány is, ráadásul buzi is vagyok."

Urr határozottan visszautasítja felvetésünket, hogy legalábbis provokatív akció az iskolanegyed kellős közepén meleg klubot nyitni egy magyar kisvárosban, ráadásul az ötlet a botrány miatt a kezdeti célkitűzéssel éppen ellenétes hatást válthat ki. Az alapító állítja, számított rá, hogy lesz valami felhajtás, de álmában sem gondolta volna, hogy Magyarországon ennyire nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Szerinte egy nagyobb városban nem lett volna ennyire ellenálló a közvélemény. Az akció előtt egyébként azért nem konzultált a magyar melegszervezetekkel, mert bizonyos elveikkel nem ért egyet. Nem tartja például szerencsés ötletnek a melegek jelmezes felvonulását

Nemzetközi klubhálózat, meleg kultúra

Urr Kálmán optimista: a vihar elültével szerinte szépen lassan megjönnek az érdeklődők. Elég homokos van, mondja; "minden ötödik emberben megvan a hajlam, minden tizedik konkrétan homoszexuális, de csak minden századik meri felvállalni. Távlati célja országos és nemzetközi méretű klubhálózat kiépítése.

A klubtagoknak filmvetítéseket, beszélgetéseket, zenés-táncos esteket szervez, angolórát tart. Az esti programokon csók, kézfogás engedélyezett, de semmi szex. "Ahhoz meg senkinek semmi köze, hogy zárás után mi történik itt" - teszi hozzá. Egyelőre nem tudja, a klub szolgáltatásaiért kell-e tagdíjat fizetniük a tagoknak. Mint mondta, nyáron arra készül, hogy felfrissíti európai kapcsolatait, és gazdag, meleg befektetőket szerez Magyarországnak.

Amerika megfizet

Urr Kálmán büszkén állította egy interjúban, hogy egyike Magyarország tíz angoltanárának, akik anyanyelvi szinten beszélik az angolt. 1982-ben az USA-ba vándorolt, ahol 2000-es kitoloncolásáig élt. Kitoloncolása előtt lopás vádjával leültették, de állítása szerint a 32 vádpontból 30-at nem tudtak rábizonyítani, és ha egyszer visszamegy, busás kártérítés vár rá. "A fogházban töltött 30 hónap volt életem legcsodálatosabb időszaka, mert megtanultam az emberi jogaimat" - mondja.

Úgy tűnik, jogait szívesen gyakorolja Magyarországon is. Ha bármilyen módon megakadályozzák a klub működését, az Alkotmány és az emberi jogok alapján megtámadja az önkormányzatot. "Én ebből olyan pert tudok csinálni, hogy behugyoznak" - fogalmaz. "Térdre kényszerítettem Amerikát, most térdre kényszerítem Kanizsát is."

Az önkormányzat nem térdel

Klikk a képre!
"Az a tevékenység, amit Urr Kálmán a saját lakásában folytat, nem engedélyköteles" - mondja az Indexnek Litter Nándor, Nagykanizsa polgármestere. Hozzáteszi, a diszkrimináció elleni törvényt tiszteletben kell tartani, de a kanizsai közvélemény a Férfi Klub ellen fordult, és polgármesterként ő maga sem szeretné, hogy a klub éppen ott nyíljon meg. Két lehetősége van az önkormányzatnak: az első a gyámhatósági vizsgálat annak megállapítására, hogy veszélyeztetheti-e a klub működése a fiatalkorúakat. A második törvényes eljárás, amellyel esetleg fogást találhatnak Urr Kálmán ötletén, akkor alkalmazható, ha bebizonyosodik, a klub tevékenysége esetleg mégis engedélyköteles vagy törvénybeütköző. Erre azért van esély, mert a klub tevékenységéről egyelőre csak Urr Kálmán szóbeli közléseire támaszkodhattak .

A polgármestert egy vasárnap esti szavalóversenyen többen is megkérdezték, mit lép az önkormányzat a belvárosban található Férfi Klub ügyében. "A lakosság elvárná, hogy tegyünk valamit, de a jog nem engedi" - mondja Litter.