Brinker nem beszélt Áderrel az átrepülések kivizsgálásáról

2003.03.04. 16:55
A kommunikáció fontosságát emelte ki Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok nagykövete, amikor a sajtó az amerikai helikopterek felhatalmazás nélküli átrepüléséről kérdezte. A nagykövet váratlanul kezdeményezett megbeszélést a Fidesz frakcióvezetőjével. Áder János a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt találkozó után azt hangsúlyozta, hogy pártja ellenzékben is eleget tesz szövetségesi kötelezettségeinek.
Magyarországnak továbbra is a NATO - az Egyesült Államokhoz hasonló - jó szövetségesének kell maradnia - szögezte le az USA budapesti nagykövete a Fidesz frakcióvezetőjénél tett másfél órás látogatását követően.

Nem beszéltek

A nagykövet és a frakcióvezető
Áder János az eredetileg húsz percesre tervezett tárgyalás után leszögezte: nem került szóba az amerikai helikopterek jogosulatlan légtér használatának ügye. Mint mondta, a kérdés a diplomácia szabályai szerint rendeződött, ezért nem volt szükség a parlamentben is vizsgált átrepülések megvitatására. Az Index információi szerint a nagyobbik ellenzéki párt a találkozó ellenére továbbra is azt szorgalmazza, hogy az Országgyűlés állítson fel vizsgáló bizottságot az átrepülésekkel kapcsolatos felelősség megállapítása érdekében.

Újságírói kérdésre reagálva Nancy Goodman Brinker hangsúlyozta: a szerencsétlen eset rávilágított a kommunikáció fontosságára. Mint mondta: mindent megtesznek a kormány és az ellenzék tájékoztatása érdekében. Áder szerint a látogatást nem az átrepülések ügyében kezdeményezett vizsgálódás miatt kezdeményezte az amerikai nagykövet. Kijelentette: a találkozó már hosszabb ideje indokolt volt.

A Fidesz elkötelezett híve

Áder János a találkozót követően azt hangsúlyozta, hogy pártja csakúgy, mint kormánypártként, ellenzékben is eleget tesz szövetségesi kötelezettségeinek, a "Fidesz elkötelezett híve a terrorizmus elleni harcnak". Áder elmondta, hogy a Törökországnak nyújtandó védelmi segítségről szóló döntés idején a Fidesz szakpolitikusai folyamatosan a kapcsolatot tartottak a nagykövetséggel.

Az Index úgy tudja, hogy a NATO-kérés elhúzódó parlamenti vitája idején Németh Zsolt és Nancy Goodman Brinker naponta folytattak megbeszélést az ügyben. Mint emlékezetes, a Fidesz képviselőcsoportjának belső vitái miatt a légtér-, köz- és vasúthasználtra vonatkozó kérés megszavazása több mint egy hetet késett. A frakcióvezető egyébként megismételte, hogy az ilyen problémák kiküszöbölésére a döntéseket a kormány hatáskörébe kellene utalni. A Fidesz már az előző ciklusban indítványozta, hogy a döntéshozatali idő lerövidítése érdekében szükséges az alkotmány módosítása is.

Ki vizsgáljon?
Keleti György szerint nem eseti bizottságnak, hanem az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának kellene vizsgálódnia a magyar légtér használatával kapcsolatban. A honvédelmi bizottság MSZP-s elnöke keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: kezdeményezi, hogy ezt a vizsgálatot a parlament szakbizottsága folytassa le, és már jövő héten kezdje meg a munkát. Keleti György hatáskör-elvonásnak tartaná, ha nem a honvédelmi bizottság foglalkozna ezzel a kérdéssel. Ismertetése szerint a szakbizottság lényegesen gyorsabban, néhány hét alatt le tudná folytatni ezt a vizsgálatot, míg egy eseti bizottság felállítása másfél-két hónapig is eltartana. Keleti György elmondta: többször javasolta Simicskó Istvánnak, hogy a honvédelmi bizottság ellenőrzési albizottsága foglalkozzon ezzel a kérdéssel, azonban a fideszes képviselő ezt azzal utasította el, hogy egy albizottság nem kapna olyan széles körű információkat, mint egy eseti vizsgálóbizottság. Ezt Keleti György a leghatározottabban visszautasította, közlése szerint minden szükséges információt megkapna a testület.

A Fidesz hétfőn nyújtotta be kezdeményezését parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Indoklásuk szerint ellentmondásos információk látnak napvilágot arról, hogy az utóbbi időben milyen céllal használják az amerikaiak a magyar légteret. Erre azután került sor, hogy a honvédelmi miniszter a honvédelmi bizottság szombati ülésén bejelentette: megsértette az ország szuverenitását az a hat amerikai helikopter és egy tankergép, amely február 20-án átrepült Magyarország felett, mert kiderült, hogy az eredeti felhatalmazástól eltérő céllal használták a légteret.  • Tippek
  • Bankszámla