Emőke
-4 °C
9 °C

Csökken az USA iránti rokonszenv

2003.04.23. 07:58
Az Irak elleni háború nem kedvezett az Egyesült Államok hazai megítélésének - derül ki a Medián felméréséből, melyet a Népszabadság ismertetett. A magyar lakosságnak csaknem a fele nem tartja kívánatosnak, hogy az USA vezető szerepet töltsön be a világban. Hasonlóan romlott az USA megítélése számos európai országban, így Németországban is.
A magyar lakosság csaknem fele nem tartja kívánatosnak, hogy az Amerikai Egyesült Államok vezető szerepet játsszon a világban - állapítja meg a Medián legfrissebb felmérése, amelyből kiderül: Magyarországon az iraki háború miatt csökkent az amerikaiak iránti rokonszenv. A Népszabadság által ismertetett felmérés szerint fél éve a magyarok alig több mint harmada nem tartotta jónak az amerikaiak vezető szerepét.

Karácsony Gergely, a Medián kutatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően kezdett megváltozni az Amerika-kép. Az iraki elleni háború megindítása tovább rontotta az Egyesült Államok hazai megítélését, bár a többség így sincs rossz véleménnyel róla. Több európai országban is hasonló eredménnyel zárultak a felmérések: a németeknek például a 61 százaléka szimpatizált az USA-val 2002-ben, jelenleg csupán negyedük.

A Medián felméréséből kiderül, hogy míg a korábbi években azok viszonyultak negatívan Amerikához, akik túlzottan érezték Magyarországra gyakorolt befolyását, ma elsősorban azok, akik nem tartják kívánatosnak a világban betöltött vezető szerepét. Utóbbiak 90 százaléka ellenzi az Irak elleni háborút is - derül ki a közvélemény-kutatásból.