Benedek
-5 °C
5 °C

Börtön uszításért, kirekesztésért

2003.08.28. 07:04
Az Országgyűlés előtt lévő tervezet értelmében nagyobb összegű pénzbüntetéssel, vagy akár három év börtönnel is sújtható lesz, aki nagy nyilvánosság előtt kirekesztő, gyűlöletkeltő beszédet mond.
Akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható lesz, aki felsőbbrendűségét hangoztatja, vagy erőszakra, gyűlöletre izgat - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap. A tervezetről az Országgyűlés dönt, s bár az elképzelés felvethet alkotmányos aggályokat, Bócz Endre miniszteri főtanácsadó szerint a jelenlegi, a közbeszédet megterhelő helyzetet mindenképpen kezelni kell.

Védett köznyugalom és méltóság

A gyűlöletbeszédet szankcionáló törvénytervezettel szemben a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságát szoktak felhozni. Bócz Endre ismeri ezeket a nézeteket, de emlékeztet arra a "jogi közhelyre", hogy a véleménynyilvánítás szabadsága sem sértheti mások hasonló jogait. Márpedig a köznyugalom megzavarása, az emberi méltóság megsértése büntetőjogi kategória.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a jogszabály az olyan eseteket büntetné, amikor valaki nagy nyilvánosság előtt tesz kirekesztő megjegyzéseket, népcsoport ellen izgat, erőszakos cselekményre hív fel.

Fizethet, aki felsőbbrendűségéről beszél

Az is bűntettnek minősülne, amikor vallási, nyelvi csoportokkal, nemzeti, etnikai hovatartozás, politikai meggyőződés alapján tennék ugyanezt, esetleg valaki felsőbbrendűségét hangoztatná. Ez ellenséges érzelmek felkorbácsolására alkalmas, tehát büntetendő.

Lehetséges büntetésként három évig terjedő szabadságvesztés szerepel a tervezetben, mint felső határ, de az alap ebben az esetben is a pénzbüntetés.