Géza
-12 °C
-4 °C

Elektronikus útlevél két hét múlva

2006.08.15. 21:25
Augusztus 29-től már csak új típusú útleveleket adnak ki Magyarországon, egyelőre ujjlenyomat nélkül. Amikor az is rákerül az útlevél csipjére, már könnyű lesz kiszűrni a hamisítványokat, jelentette ki a Nyilvántartási Hivatal vezetője.

Augusztus 29-től már Magyarországon is csak elektronikus útlevelet adnak ki, jelentette az Info Rádió. Az új útlevélbe épített csip egyelőre csak a nyomtatásban is olvasható adatokat tartalmazza, a tulajdonos ujjlenyomatát még nem, azaz még nem számít biometrikusnak.

Az útlevél a Nyilvántartó Hivatal az Info Rádiónak nyilatkozó vezetője szerint biztonságos lesz, bár a rádió szerint egy nemzetközi számítástechnikai kiállításon egy német kuztató szemléltette, hogyan lehet az útlevelet hamisítani.

A Nyilvántartási Hivatal vezetője, Urbán György szerint mire az útlevelekre feltöltik a biometrikus adatokat - pl. az ujjlenyomatot -, addigra már egy fejlesztett hozzáférési protokollal ellenőrzik majd az adatokat, és ez képes lesz kiszűrni a hamisítványokat, jelentette az Info Rádió.

Urbán nem részletezte, hogy mitől is lesz biztonságosabb az új rendszer, amire legalább 34 hónapot kell várni, ekkortól lesz ugyanis kötelező az ujjlenyomat megadása az útlevélhez. Az új okmányok kiállításának ára nem változik.